10 osób zmarło po zjedzeniu sera. Skazano właściciela firmy

10 osób zmarło po zjedzeniu sera. Skazano właściciela firmy

Ser
Ser Źródło: Pixabay
Właściciel szwajcarskiej firmy mleczarskiej został uznany winnym spowodowania śmierci 10 osób. Jak wykazało dochodzenie, wszyscy spożywali sery zawierające ten sam szczep listerii. Przedsiębiorca został skazany na karę więzienia w zawieszeniu.

Właściciel firmy mleczarskiej ze szwajcarskiego kantonu Schwyz został uznany winnym spowodowania śmierci 10 osób w latach 2018-2020. Sąd rejonowy w Schwyz wydał wyrok warunkowej kary 24 miesięcy i grzywny.

Śmierć po zjedzeniu sera. Jak do tego doszło?

Jak wykazało dochodzenie, osoby te spożywały sery zawierające ten sam szczep listerii, wyprodukowane przez zakład Käserei Vogel. W 2020 roku zakład został zamknięty, a w marcu tego roku prokuratura w Schwyz poinformowała, że zakończyła zainicjowane w sierpniu 2020 roku śledztwo przeciwko właścicielowi Käserei Vogel.

Jak podaje tvn24.pl, w 20 przypadkach producentowi serów postawiono zarzuty dotyczące spowodowania śmierci na skutek zaniedbania, uszkodzenia ciała na skutek zaniedbania oraz naruszenia ustawy o żywności. Postępowanie zostało umorzone w 10 przypadkach, a w czterech przypadkach dane osób poszkodowanych nie były znane.

W 2018 roku Szwajcarski Federalny Urząd Zdrowia Publicznego wszczął dochodzenie po wzroście liczby przypadków listeriozy. Początkowo jednak urzędnikom nie udało się zidentyfikować podejrzanej żywności, źródło infekcji pozostało nieznane.

Kolejny gwałtowny wzrost liczby zachorowań nastąpił na początku 2020 roku. W kwietniu tamtego roku Käserei Vogel poinformował laboratorium kantonalne, że w próbce miękkiego sera brie, wyprodukowanego z mleka pasteryzowanego, wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Badanie wykonane w zakładzie wykazało obecność bakterii powodujących listeriozę w 11 z 50 próbek. Urzędnicy stwierdzili niedociągnięcia sanitarne i utrzymujące się zanieczyszczenie środowiska w miejscu produkcji. W maju 2020 roku wycofano 26 produktów, w tym sery brie, sery owcze i kozie oraz sery organiczne, a produkcję wstrzymano. Federalne Biuro ds. Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii (FSVO) wydało w tym samym miesiącu publiczne ostrzeżenie.

W sierpniu 2020 roku prokurator Franziska Steiner przekazała, że producent serów z kantonu Schwyz jest odpowiedzialny za zachorowanie 34 osób. Wszyscy spożywali sery zawierające ten sam szczep listerii. Według pozwu, wniesionego przeciwko mężczyźnie, „zmarło 10 z 34 chorych".

Czytaj też:
Te sery mają właściwości prozdrowotne. Zobacz, jakie gatunki sera warto jeść i dlaczego
Czytaj też:
Włosi mają dość kopiowania ich kuchni. Sprawa stała się polityczna