Dobra kawa – jak ją rozpoznać? Kopalnia wiedzy o kawie
Materiał partnera

Dobra kawa – jak ją rozpoznać? Kopalnia wiedzy o kawie

Dobra kawa
Dobra kawa / Źródło: Materiały prasowe
Doczekaliśmy bardzo ciekawych czasów. Żyjemy otoczeni masą informacji. Wśród nich możemy również wyłuskać te dotyczące dobrej kawy. Dlaczego to takie ważne? Skoro korzystamy z czegoś codziennie lub przynajmniej często, warto by „to coś” było naprawdę dobre. Dobra kawa to recepta na udany dzień. Jak ją rozpoznać? Zapraszamy do lektury.

Dobra kawa to kawa świeżo zmielona

Szukając kawy dla siebie, pamiętaj by skupić się tylko na kawie ziarnistej. Wszytko w myśl zasady – kawa zmielona to kawa zniszczona. Decydując się na kawę ziarnistą, masz pewność, że to Ty finalnie masz wpływ na jej świeże zmielenie. Warto więc zaopatrzyć się w młynek żarnowy. Ziarna świeżo palonej kawy powinny być regularne, owalne. Nie powinny być połamane, naznaczone dziurami. Ponadto wszystkie powinny mieć równomierny kolor, co świadczy o ich dobrym wypaleniu. A jak zmielić kawę jeżeli nie masz młynka? To proste, w palarni Tommy Cafe kupisz kawę ziarnistą, a my zmielimy ją tuż przed wysyłką. Otrzymasz więc dobrą kawę, zmieloną na jeden dzień nim zmieni się w napar w Twojej filiżance.

Im więcej tym lepiej

Oczywiście informacji dotyczących samych ziaren. Podstawą jest data palenia umieszczona na opakowaniu – kawa świeżo palona, po wypaleniu, nie powinna leżeć dłużej niż dwa tygodnie. Poza tym, jeśli możemy dowiedzieć się z jakiego kraju pochodzą i na jakiej wysokości znajdują się plantacje, to jesteśmy na właściwej drodze by kupić dobrą kawę. Ważne by dowiedzieć się jaki jest profil smakowy danych ziaren by móc przygotować się na pożądane przez nas doznania smakowe. Jeśli nie lubisz kawy kwaskowej – unikaj ziaren z Afryki, jeśli kochasz czekoladowo-orzechowe nuty – zapraszamy do Ameryki Południowej.

Kupuj u źródła

Najlepszy chleb kupimy w piekarni, najlepsze mięso u rzeźnika. Dlaczego nie kupić kawy od specjalisty? Pracownik palarni kawy to ktoś z pasją, ktoś kto wie czym jest dobra kawa. U takiej osoby uzyskasz wiele informacji na temat oferty i co więcej – razem z nim dobierzesz kawę spełniającą Twoje oczekiwania.

Nie tylko wnętrze

Kupujmy kawę ziarnistą dla niej samej. Ona jest naszym celem. To ziarna będziemy mielić by zaparzyć dobrą kawę. Jednak należy pamiętać, że opakowanie stanowiące ochronę ziaren jest również istotne. Powinno być wyposażone w wentylek odprowadzający nadmiar gazów powstałych w procesie palenia. Dzięki temu kawa świeżo palona zachowa swoje walory smakowe i aromatyczne przez długi czas. Ponadto opakowanie powinno mieć strunę, gwarantującą wygodne zamykanie i otwieranie paczki bez konieczności przesypywania ziaren do innego pojemnika. Kawa świeżo zmielona może być przechowywana, w tego typu opakowaniu, przez 2 tygodnie i nie straci na jakości.

Pierwsze wrażenie

Dobra kawa musi zrobić dobre wrażenie. Po otwarciu paczki kawy możemy cieszyć się niesamowitym aromatem. Zapach powinien być intensywny lub przynajmniej wyraźnie wyczuwalny. Jeśli pierwsze wrażenie nie pachnie niczym...cóż coś chyba poszło nie tak. W Tommy Cafe dbamy by nasze kawy były świeżo palone i najszybciej jak to możliwe wysyłane do klientów – zazwyczaj jest to 2-3 dni od daty palenia.

Sędzią jest Twój język

Każda kawa ma swój niepowtarzalny smak i aromat. Każdy kontynent, na którym jest uprawiana kawa, dostarcza ziaren o innym profilu smakowym. Dlatego kawy z Afryki są pełne nut cytrusów, kwiatów i zapachu dżungli. Ziarna z Ameryki Południowej gwarantują napar o czekoladowo-orzechowych nutach. Ameryka Środkowa to region złożony jak i kawy z tej części świata – od migdałów i kakao, aż po pomarańcze – szerokie spektrum nut smaków i aromatów. Dobrą kawę znajdziemy też w Azji. Zróżnicowanie terenu zapewnia całą paletę smaków. Nuty czekolady, owoców, ziemi, tytoniu, kwiatów, przypraw – to dzieci raju.

Na koniec pamiętajcie proszę o jednej złotej zasadzie picia kawy. Dobra kawa ma smakować Tobie niezależnie od tego co gdziekolwiek przeczytasz:) Jeżeli zaciekawił Cię powyższy artykuł i chcesz spróbować naprawdę dobrej kawy to zapraszamy na stronę naszej palarni.Znajdziesz tam najlepsze kawy z całego świata. www.tommycafe.pl

Źródło: Tommy Cafe

Czytaj także

 5
  •  
    ja tam kupuję mielona kawę i nie uważam aby była to kawa zniszczona! Co prawda staram się kupować w palarniach ale bez przesady. Nie mam ochoty bawić się z mieleniem a moją ulubioną dobrą kawą jest kawa z ekspresu przelewowego - niestety jest bez młynka. Mogę sie zgodzić że muszę mniej sypać takiej kawy z palarni niż z jakiegoś hipermarketu bo jest silniejsza i też ma lepszy zapach - niektórzy goście to przychodzą do mnie żeby wąchać kawę - śmiejemy się tak z mężem. Z tommy cafe też miałam kiedyś kawę - dostałam od siostry - jasno paloną kostarykę i była bardzo dobra ale zupełnie inna niż wszystkie kawy, które do tej pory piłam. Może zajrzę do waszego sklepu i kupię sobie jakąś normalnie paloną kawę i dam znać czy jest taka dobra :)
    •  
      Od dawna kupuję kawę świeżo paloną i potwierdzam, że podstawą dobrej kawy jest jej świeżość. Nikt mi nie powie.. żadne tam kawy włoskie czy jakieś inne. Kawa może być Polska - wyprodukowana przez polskiego producenta i będzie dużo lepsza niż wypalona pół roku temu Lavazza. Wolę dać zarobić polakowi i napić się dobrej kawy niż pompować jakieś zagraniczne koncerny, które bazują tylko i wyłącznie na marketingu, a z jakością nie mają za wiele wspólnego. Muszę zajrzeć do Waszej palarni, bo widać, że znacie się na kawie.