Do właściwego funkcjonowania organizmu potrzebujemy 1 g soli dziennie. Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza w diecie zdrowego człowieka 5 g soli dziennie, czyli łyżeczkę. Tymczasem przeciętny Polak zjada dziennie 10-15 g soli.
To bardzo dużo. Nawet jeśli skutków zjadania nadmiernych ilości soli nie odczuwamy od razu, następstwa odczujemy prędzej czy później. Nadużywanie soli może powodować m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, chorobę nerek, nowotwór żołądka, cukrzycę typu II czy udar mózgu. Większości z nas wydaje się, że używa niewiele soli, ponieważ nie dosala potraw.
Więcej możesz przeczytać w 33/2015 wydaniu tygodnika Wprost .
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.