Rosjanie nie wyjaśnili jednak, dlaczego tak mało zakładów otrzymuje licencję na eksport mięsa do Rosji. "To jest ich decyzja, to strona rosyjska uznaje bądź nie uznaje.(...) Ze skontrolowanych zakładów przyznali licencję tylko 18 zakładom" - poinformował radca Głównego Lekarza Weterynarii dr Jacek Leonkiewicz.
- W każdym zakładzie był robiony protokół, którego kopię posiada Inspekcja Weterynaryjna. "Jeżeli chodzi o zakłady już skontrolowane, to jest już sprawa zamknięta. Tak wygląda z pisma przysłanego z Rosji" - powiedział Leonkiewicz.
Podkreślił, że na kontrole czekają następne zakłady przetwórcze z różnych branż, a strona polska jest przygotowana na przyjazd rosyjskich kontrolerów.
Główny Lekarz Weterynarii wystosowywał dwukrotnie pismo do rosyjskich służb weterynaryjnych o jak najszybsze przeprowadzenie kontroli. "Wydaje się nam, że będą one dopiero w październiku" - powiedział Leonkiewicz.
em, pap