Indonezja jest największym rynkiem zbytu australijskiego bydła rzeźnego; wartość tego eksportu wynosi ok. 350 mln USD rocznie.
W australijskich rzeźniach bydło przed ubojem jest pozbawiane przytomności. Natomiast większość rzeźni w Indonezji stosuje tradycyjny islamski sposób uboju, polegający na podrzynaniu gardeł przytomnym zwierzętom. Śmierć wskutek wykrwawienia następuje dopiero po kilku minutach.
Przedstawiciel indonezyjskiego resortu rolnictwa For Riwantoro bronił indonezyjskich metod. Agencji Associated Press powiedział: "Musimy chronić naszych konsumentów, zapewniając, że spożywają nie tylko zdrowe i czyste mięso; najważniejsze, żeby było ono halal" (halal - dosłownie "to, co nakazane", czyli to, co jest dozwolone w świetle prawa islamskiego).
Australijska premier Julia Gillard zapowiedziała, że Australia będzie pracować wspólnie z Indonezją nad wprowadzeniem zmian w indonezyjskich rzeźniach.pap, ps