Chipsy wycofane ze sprzedaży. Wykryto w nich dwutlenek siarki

Chipsy wycofane ze sprzedaży. Wykryto w nich dwutlenek siarki

Chipsy, zdj. ilustracyjne
Chipsy, zdj. ilustracyjne / Źródło: Fotolia / colnihko
Osoby, które kupiły w Lidlu chipsy paprykowe marki Snack Day, a mają alergię na dwutlenek siarki, powinny jak najszybciej pozbyć się produktu. GIS wydał ostrzeżenie oraz poinformował o wycofanie towaru ze sklepów.

Jakie konkretnie chipsy wycofano? Odpowiedź na to pytanie dostarcza komunikat opublikowany na stronie GIS. „Główny Inspektor Sanitarny informuje, że firma Lidl sp. z o.o. sp. k., ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na siarczyny, samodzielnie podjęła decyzję o wycofaniu z rynku produktu »Snack Day, Chipsy paprykowe, 175 g« z datą minimalnej trwałości 28.09.2020 oraz 19.10.2020 i poinformowała organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej o podjętych działaniach” – przekazał GIS.

Czy można jeść chipsy paprykowe Snack Day?

Przedstawiciele Lidla poinformowali, że ostatnie badanie wspomnianego produktu wykazało obecność dwutlenku siarki – substancji alergennej, której nie uwzględniono w opisie produktu. „Klienci z alergią na siarczyny nie powinni spożywać wycofywanego produktu ze względu na możliwe wystąpienie reakcji alergicznej. Dla pozostałych osób (bez alergii na siarczyny) artykuł nie stwarza ryzyka” – zapewnił GIS.

Czytaj też:
Są nowe zakażenia koronawirusem w Polsce. Dwie kolejne ofiary śmiertelne

Ankieta: Czy wychodziłeś dziś z domu?
Źródło: GIS
 0

Czytaj także