Chipotle pokazało „Autocado”. Maszyna tnie, obiera i dryluje tony awokado

Chipotle pokazało „Autocado”. Maszyna tnie, obiera i dryluje tony awokado

„Autocado”, maszyna do guacamole
„Autocado”, maszyna do guacamole Źródło:Materiały prasowe / Chipotle
Siec restauracji Chipotle zatrudniła do pomocy „Autocado”. Specjalna maszyna masowo obiera awokado do przygotowania guacamole. Robot okazał się wybawieniem pracowników, którzy dotychczas ręcznie wykonywali to pracochłonne zadanie.

Nikt nie wyobraża sobie meksykańskiego jedzenia bez guacamole, ale przygotowujący sławny sos pracownicy restauracji nie znoszą robić go w dużych ilościach. Wszystko przez główny składnik – awokado jest trudne i pracochłonne w obróbce, a zielony dodatek składa się głównie z miąższu zielonego owocu. Na szczęście z pomocą przychodzi nowoczesna technologia.

„Autocado” – maszyna do guacamole w Chipotle

Jak pochwaliła się amerykańska sieć, niedawno do pracy stawił się robot „Autocado”. Nazwa to oczywiście gra słów związana z jego głównym zadaniem. Maszyna opracowana przez firmę Vebu efektywnie obiera awokado ze skórki, pozbywa się kłopotliwej pestki, a potem rozcina owoce na łatwe do wykorzystania w kuchni meksykańskiej kawałki.

Pracownicy nadal przygotowują świeże guacamole ręcznie, ale nie muszą się już męczyć z dodatkowymi zadaniami. Dla załogi to prawdziwy skarb. Wcześniej przygotowanie awokado było jednym z najgorszych zadań w całej kuchni Chipotle. Ręczny proces przygotowania jednej partii nie był łatwy i wymagał aż 50 minut pracy. A guacamole brakuje praktycznie przez cały dzień.

Co ciekawe, wykorzystanie Autocado ma też prowadzić do oszczędności jedzenia i pieniędzy. Szybko pracujący kucharze zostawiali po sobie więcej resztek owocu, które mogłyby zostać wykorzystane w sosie. Maszyna nie ma tego problemu i zawsze robi to idealnie. Wprowadzenie robotów w całej sieci Chipotle ma zaś oszczędzić firmie nawet miliony dolarów rocznie.

„Chippy” gwiazdą Chipotle – masowo robi czipsy

Restauracje Chipotle bardzo dynamicznie inwestują w automatyzacje zadań w kuchni. Nie tak dawno firma ogłosiła wprowadzenie innego robota, tym razem o równie wdzięcznej nazwie „Chippy”. Ten, jak można się domyślać, zajmuje się tworzeniem chipsów w meksykańskim stylu.

Maszyna Miso Robotics ma być wspierana przez algorytmy AI, a jej głównym zadaniem jest wypiekania świeżych chipsów tortilla, a następnie przyprawianie ich mieloną solą i sokiem z limonki. Ta przystawka jest jedną z częściej zamawianych w restauracji, co wymaga ciągłego dorabiania nowych chipsów.

Co ciekawe, sztuczna inteligencja ma dobierać składniki przepisu w idealnych proporcjach – tak, by zachować charakterystyczny posmak chipsów, który wiązany jest z siecią Chipotle.

Czytaj też:
Wiemy, co można zjeść w pierwszym Popeyes w Polsce. Ceny nie zaskakują
Czytaj też:
McDonald's wprowadza pakiet weselny. Dość atrakcyjna cena

Opracował:
Źródło: Tech Times