Kurki stały się towarem luksusowym. Są droższe od czereśni i borówek

Kurki stały się towarem luksusowym. Są droższe od czereśni i borówek

Kurki w sklepie kosztują niemal 100 zł/kg
Kurki w sklepie kosztują niemal 100 zł/kg Źródło: WPROST.pl
Kurki nie znajdują uznania wśród klientów. Nie chodzi o ich walory smakowe, lecz o bardzo wysoką cenę. Popularne grzyby stały się produktem luksusowym. Aby nie denerwować klientów, wielu sprzedawców oferuje towar spod lady. Z kolei markety sprzedają kurki w niewielkich opakowaniach, by przyciągnąć klientów niską ceną.

Lato odmienia oblicze lokalnych bazarów. Większość warzyw i owoców tanieje nie tylko z tygodnia na tydzień, ale i z dnia na dzień. Najtańsze pomidory malinowe czy ogórki szklarniowe można już kupić poniżej dziesięciu złotych za kilogram. Coraz tańsze są także truskawki. Owoce można nabyć zarówno w sklepach jak i na osiedlowych bazarkach w cenie od 7 do 10 zł/kg.

Niestety, wciąż drogie są niektóre produkty. Za borówki, fasolę, czy maliny trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych za kilogram. Aby zachęcić klientów do zakupów, sprzedawcy oferują drogie owoce w mniejszych opakowaniach po 125 i 250 gramów. Maliny w pudełku 250 g można już nabyć w cenie 7-9 zł. W zeszłym tygodniu te same owoce kosztowały 11 zł/opakowanie, a na początku czerwca sprzedawcy oferowali po 17 zł/opakowanie.

Kurki stały się towarem luksusowym. Ceny smacznych grzybów są rekordowe

Najwięcej trzeba zapłacić za kurki, jak popularnie nazywa się pieprzniki jadalne. Sezon na nie już się zaczął, więc klienci coraz częściej dopytują sprzedawców o ceny grzybów. A te są rekordowe. W weekend na mokotowskim bazarku można było nabyć kurki w cenie 100 zł/kg. Zainteresowani szybko rezygnowali, gdy tylko zapytali o cenę. „Za drogo. Nie stać mnie” – odpowiadali klienci na odchodne.

W tym tygodniu cena jest nieco niższa, ale 90 zł/kg nadal zniechęca klientów do zakupu tych niezwykle smacznych grzybów. – Klienci pytają o kurki, ale nie chcą ich kupować — mówi pan Kazimierz, właściciel stoiska na lokalnym bazarku. – Dla wielu osób kurki są oznaką drożyzny, produktem luksusowym, na który nie mogą sobie pozwolić — dodaje. Zdaniem sprzedawcy sytuacja może zmienić się w połowie lipca. Wówczas spodziewa się znacznie niższych cen.

Kurki

Towar schowany jest pod ladą. Sprzedawcy nie chcą denerwować klientów

Kilka stoisk dalej kurki można kupić tylko spod lady. Właściciel niewielkiej budki twierdzi, że nie chce denerwować klientów wysokimi cenami. Jego zdaniem wysoka cena grzybów sprawiła, że klienci rezygnowali z zakupu innych produktów. Sprzedawca oferuje kurki w niewielkich opakowaniach.

Podobne rozwiązanie stosują markety ogólnopolskich sieci. W Biedronce za 200 gramowe opakowanie kurek trzeba zapłacić 19,99 zł. Kilogram tych smacznych grzybów kosztuje zatem niemal 100 zł. Nieco taniej można nabyć kurki w markecie Auchan. W niewielkich pudełkach o wadze 200 gramów kosztują 18,39 zł. Cena za kilogram wynosi więc 91,95 zł. Najniższą cenę oferuje Lidl – 85 zł/kg.

Wysokie ceny kurek są szeroko komentowane w sieci. Zdaniem internautów drożyzna jest sztucznie wykreowana przez sprzedawców lub pośredników, którzy liczą na szybki i łatwy zarobek. W internecie jest wiele ogłoszeń sprzedaży tych grzybów w znacznie niższych cenach. Kurki kosztują od 35 do 50 zł za kilogram. Kupując większe ilości grzybów, można liczyć na dodatkowy upust.

Czytaj też:
Pomidory po 2 zł/kg, czereśnie po 5 zł/kg. Wiemy, gdzie jest najtaniej
Czytaj też:
Jak zamrozić fasolkę szparagową? W ten sposób będzie pyszna i chrupiąca