Zdaniem Zwolaka, decyzja KE o dopłatach uspokoiła rynek. W ubiegłym tygodniu wieprzowina w Niemczech podrożała o 10 proc. i sprowadzanie tego mięsa do Polski przestało być opłacalne - a co za tym idzie ceny krajowe mogą wzrosnąć, a na pewno nie spadną - uważa wiceprezes ARR.
Zwolak zaznaczył, że wieprzowina, do której przechowywania dopłaca UE, nie może być mrożona, ze starych zapasów. O dopłaty do przechowywania półtusz wieprzowych lub elementów tego mięsa mogą się starać zakłady mięsne, które mają odpowiednie chłodnie i są wpisane do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w ARR. Mięso z dopłatami można przechowywać przez 90, 120 lub 150 dni, a stawki dopłat zależą od kategorii i okresu przechowywania. Najmniej dostanie przedsiębiorca np. za magazynowanie boczku przez 90 dni - najwięcej za trzymanie najlepszych gatunków wieprzowiny przez 150 dni.
PAP, arb