Świat bez tequili

Dodano:   /  Zmieniono: 
Coraz poważniejsze kłopoty, związane z pozyskiwaniem surowca, trapią meksykańskich producentów narodowego trunku tego kraju - tequili.
Rzecznik głównego producenta - koncernu Tequila Cuervo - ogłosił hiobową wieść dla wielbicieli tego napitku: z  działających dotychczas ponad pięciuset zakładów produkcyjnych, obecnie pracuje jedynie dwieście i nic nie zapowiada by sytuacja miała się rychło poprawić.
Jak ujawnił rzecznik Cristobal Mariscal, kłopoty wiążą się z  brakiem podstawowego w produkcji narodowego trunku surowca: soku z  błękitnej agawy, którego fermentacja nadaje tequili niepowtarzalny smak i aromat.
Agawa rośnie jednak bardzo wolno - do produkcji mogą być użyte wyłącznie rośliny, mające dziesięć lat; rabunkowa gospodarka, spowodowana wzrostem światowego popytu na tequilę sprawiła jednak, iż plantacji nie odnawiano na początku lat 90., co stało się powodem obecnego kryzysu.
les, pap