Coraz poważniejsze kłopoty, związane z pozyskiwaniem surowca, trapią meksykańskich producentów narodowego trunku tego kraju - tequili.
Rzecznik głównego producenta - koncernu Tequila Cuervo - ogłosił hiobową wieść dla wielbicieli tego napitku: z działających dotychczas ponad pięciuset zakładów produkcyjnych, obecnie pracuje jedynie dwieście i nic nie zapowiada by sytuacja miała się rychło poprawić.
Jak ujawnił rzecznik Cristobal Mariscal, kłopoty wiążą się z brakiem podstawowego w produkcji narodowego trunku surowca: soku z błękitnej agawy, którego fermentacja nadaje tequili niepowtarzalny smak i aromat.
Agawa rośnie jednak bardzo wolno - do produkcji mogą być użyte wyłącznie rośliny, mające dziesięć lat; rabunkowa gospodarka, spowodowana wzrostem światowego popytu na tequilę sprawiła jednak, iż plantacji nie odnawiano na początku lat 90., co stało się powodem obecnego kryzysu.
les, pap
Jak ujawnił rzecznik Cristobal Mariscal, kłopoty wiążą się z brakiem podstawowego w produkcji narodowego trunku surowca: soku z błękitnej agawy, którego fermentacja nadaje tequili niepowtarzalny smak i aromat.
Agawa rośnie jednak bardzo wolno - do produkcji mogą być użyte wyłącznie rośliny, mające dziesięć lat; rabunkowa gospodarka, spowodowana wzrostem światowego popytu na tequilę sprawiła jednak, iż plantacji nie odnawiano na początku lat 90., co stało się powodem obecnego kryzysu.
les, pap