Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych po sprawdzeniu wyrobów ponad 300 wytwórców nałożyła na nich prawie 200 tysięcy złotych kar. Inspektorzy stwierdzili zawyżoną ilość wody w produktach czy zaniżone ilości białka - podaje RMF FM.
U części producentów w mięsie drobiowym inspektorzy stwierdzili zdecydowanie więcej wody, niż zezwalają na to normy. W niektórych produktach stwierdzono na przykład niezadeklarowaną w składzie obecność MOM-u, czyli masy mięsno-tłuszczowej.
W ocenie kontrolerów część nieprawidłowości wynika z błędów produkcyjnych choć zdarzały się też przypadku celowego fałszowania produktów.
Inspekcja miała też obiekcje co do miodu sprzedawanego przez część firm. Jedna z partii miała nieprawidłową barwę, smak i zawierała drożdże. W innej zaś wykryto niedozwoloną obecności dekstryn skrobiowych.
ja, RMF FM
W ocenie kontrolerów część nieprawidłowości wynika z błędów produkcyjnych choć zdarzały się też przypadku celowego fałszowania produktów.
Inspekcja miała też obiekcje co do miodu sprzedawanego przez część firm. Jedna z partii miała nieprawidłową barwę, smak i zawierała drożdże. W innej zaś wykryto niedozwoloną obecności dekstryn skrobiowych.
ja, RMF FM