Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii salmonelli w próbkach pobranych na jednej z ferm. Tym samym ze sprzedaży wycofano część jajek, a dokładna lista partii została już udostępniona przez instytucję.
Z informacji przekazanych przez GIS Wynika, że bakterię Salmonella Enteritidis wykryto w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek (kurnik K-16). Tym samym wprowadzono nakaz wycofania jaj z obrotu w związku z ryzykiem zakażenia ich wspomnianymi bakteriami. Komunikat dotyczy jaj pakowanych po 6, 10 lub 30 sztuk z następującym oznaczeniem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG. Wycofane jaja pochodzą z Przedsiębiorstwa Wielonbranżowego GALLUS w Manieczkach. GIS zaleca, by nie spożywać jaj, szczególnie surowych, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Poniżej podajemy numery partii wraz z datami minimalnej trwałości:
- nr partii: 30.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 26.08.2020
- nr partii: 31.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 27.08.2020
- nr partii: 01.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 28.08.2020
- nr partii: 03.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 30.08.2020
- nr partii: 04.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 31.08.2020
- nr partii: 05.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 01.09.2020
- nr partii: 06.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 02.09.2020
- nr partii: 07.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 03.09.2020
- nr partii: 08.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 04.09.2020
- nr partii: 09.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 05.09.2020
- nr partii: 10.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 06.09.2020
- nr partii: 11.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 07.09.2020
- nr partii: 12.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 08.09.2020
- nr partii: 13.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 09.09.2020
- nr partii: 14.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 10.09.2020
- nr partii: 15.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 11.09.2020
- nr partii: 16.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 12.09.2020
- nr partii: 18.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 14.09.2020
- nr partii: 20.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 16.09.2020
Czytaj też:
Salmonella w dwóch partiach mięsa drobiowego. Uwaga konsumenci, GIS ostrzega
Źródło: GIS