DUBAJ, ZEA, 10 grudnia 2015 r. - Emirates SkyCargo, frachtowa jednostka Emirates, przetransportowała już 35 tysięcy ton produktów chłodzonych przez otwarty w tym roku ekskluzywny terminal cargo na lotnisku Al Maktoum International-Dubai World Central (DWC). Wśród nich są również ryby i owoce morza. Jak wygląda ich droga? Tutaj obejrzeć można animowaną infografikę, która przedstawia etapy ,,podróży" homara z lodowato zimnych wód u wybrzeży Bostonu w stanie Massachusetts do różnych miast w Azji.
Animacja zwraca uwagę na olbrzymie możliwości łańcucha chłodniczego Emirates SkyCargo i zdolność przetransportowania towarów wrażliwych na temperaturę między dwoma niemal dowolnymi punktami na ziemi.
Terminal SkyCentral oferuje 15 tys. m2 powierzchni magazynowej na towary wymagające przechowywania w określonej temperaturze. Obiekt uzupełnia ofertę usług Emirates SkyCargo związanych z zabezpieczaniem ładunku chłodzonego, takich jak Emirates SkyCargo White Cover - powłoka ochronna, która utrzymuje niską temperaturę ładunku, czy Emirates SkyCargo Cool Dolly - urządzenie umożliwiające transport cargo z samolotu do chłodni przy zachowaniu temperatury nawet do -20°C.
Do obiektów Emirates SkyCentral trafiają różne rodzaje towarów, jednak do najczęściej przewożonych należą produkty lecznicze, świeże warzywa i owoce, a coraz częściej także ryby i owoce morza. Od momentu otwarcia terminala SkyCentral linie Emirates SkyCargo przetransportowały niemal 6 tys. ton ryb i owoców morza ze zrównoważonych źródeł, od tuńczyka bonito z Malediwów po homara amerykańskiego z Bostonu.
dostarczył infoWire.pl