Kuchnia jak afrodyzjak, czyli przez żołądek do serca

Kuchnia jak afrodyzjak, czyli przez żołądek do serca

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. infoWire.pl Źródło: InfoWire.pl

Długie, zimowe wieczory mają swoje plusy. Jednym z nich jest to, że będąc w domu możemy więcej czasu poświęcić sobie nawzajem. Warto więc wykorzystać je do wzmocnienia relacji, stworzenia romantycznego nastroju, wspólnego przygotowania kolacji przy świecach ze specjalnie skomponowanym, różnorodnym menu. Doskonałą bazą do stworzenia wyjątkowych dań i deserów będą mrożonki Hortex oraz znane - afrodyzjaki przyprawy i owoce morza.

Przyprawy ,,afrodyzjaki" rozpalają zmysły, pobudzają działanie hormonów, sprawiają, że krew szybciej krąży, pozytywnie wpływają na stan psychiczny. Są to m.in. cynamon, chili, imbir, lubczyk, majeranek.

Z miłosnym menu doskonale komponują się owoce morza - małże, krewetki, czy ostrygi. Na pierwsze danie polecamy Zupę jesienno- zimową Hortex z imbirem, na drugie curry z krewetkami na bazie Warzyw na Patelnię Hortex z ziołami i papryką. Na koniec warto pamiętać o deserze. W tej roli doskonale sprawdzi się czekolada lub ciasto z truskawkami.

Zupa jesienno-zimowa Hortex - starannie dobrana mieszanka dojrzałej marchwi, chrupiącego kalafiora, charakterystycznej brukselki, delikatnie zaostrzających smak pora i selera oraz fasolki szparagowej.

Warzywa na Patelnię Hortex z ziołami i papryką - wyszukana kompozycja podsmażonych ziemniaków ze skórką, żółtej fasolki szparagowej, dojrzałej cukinii, chrupiącej papryki, słodkiej kukurydzy i podkreślającej smak cebulki. Całości smaku dopełnia mieszanka ziół z papryką.

Truskawki bez szypułek Hortex doskonale sprawdzą się jako wyśmienity, niskokaloryczny deser, a dodając do nich szczyptę zaangażowania i pasji tworzenia przygotujemy z nich pyszną niespodziankę dla ukochanej osoby.

Mieszanka owocowa Hortex - to pyszne połączenie soczystych truskawek, słodkich malin, czarnych porzeczek i wiśni bez pestek.

 

Walentynkowe, romantyczne menu

 

IMBIROWA ZUPA ROZGRZEWAJĄCA

Lista zakupów: Zupa jesienno - zimowa Hortex - 1 opakowanie, 300 g szynki lub karkówki

1 cebula, 1 zielona papryczka chili , 2 ząbki czosnku, 2-3 cm świeżego imbiru , 4 łyżki sosu sojowego

3 łyżki soku z limonki lub cytryny, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki sezamu , 1 łyżka mąki, 1/2 łyżeczki cukru

sól, pieprz

 

Pokrój mięso w cienkie paski, wymieszaj z sosem sojowym i odstaw mniej więcej na 30 minut.

Na rozgrzaną oliwę wrzuć drobno posiekany czosnek, imbir, cebulę, cukier i papryczkę, a następnie mięso oprószone mąką. Smaż kilka minut, po czym wlej 3 szklanki wody i gotuj na małym ogniu.

Gdy mięso będzie miękkie, dodaj warzywa i gotuj znowu kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj gorącą zupę imbirową posypaną prażonym sezamem.

 

CURRY WARZYWNE Z KREWETKAMI

Lista składników: Warzywa na patelnię z ziołami i papryką Hortex - 1 opakowanie, 11 sztuk mrożonych dużych krewetek, 150 ml mleka , 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, 1 łyżka curry, 1 łyżka wiórków kokosowych, 1 mała papryka chili, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz

Oliwę i masło rozgrzej na głębokiej patelni, dodaj drobno pokrojony czosnek, cebulkę i chili. Duś kilka minut, tak by nie zarumienić. Dodaj curry. Po 2 minutach dodaj warzywa i przyprawę. Smaż kolejne kilka minut. Dodaj mleko i wiórki kokosowe. Duś pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 minut. Mrożone krewetki przelej wrzącą wodą i dodaj do warzyw. Duś 5-7 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

 

CZEKOLADOWE SERCE Z OWOCAMI

Lista składników: Mieszanka owocowa Hortex - 150 g, 200 g białej czekolady, folia spożywcza

Owoce rozmroź, odsącz i osusz ręcznikiem papierowym.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (miskę z połamaną czekoladą umieść na garnku z wodą, woda nie może dotykać dna miski, gotuj wodę, aż czekolada rozpuści się). Połowę czekolady przelej do niewielkiej foremki w kształcie serca, wyłożonej folią spożywczą. Na czekoladzie ułóż równomiernie owoce. Całość zalej pozostałą czekoladą, wyrównaj powierzchnię i odstaw do zastygnięcia w chłodne miejsce.

 

WALENTYNKOWE CIASTO

Lista składników: Truskawki bez szypułek Hortex - 1 opakowanie, 1 i  1/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 150 g masła, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 laska wanilii.

Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera na gładką, białą masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wydrążone nasionka wanilii, wszystko wymieszaj za pomocą łyżki. Tortownicę w kształcie serca wysmaruj tłuszczem. Ciasto przelej do formy, na wierzchu ułóż truskawki. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180?C przez 50 minut.


dostarczył infoWire.pl