Czy restauracje działają „po staremu”, z zachowaniem dotychczasowych zasad? Nie, zasady ich funkcjonowania w strefie żółtej i czerwonej zmieniły się. Na jakie?
Jakie zasady obowiązują lokale w strefie żółtej?
Obecnie w lokalu i ogródku klienci muszą zakrywać usta i nos do czasu zajęcia przez nich miejsc, w których będą spożywali posiłki lub napoje. Obsługa obowiązkowo zakrywa usta i nos. Istnieje też limit: w lokalu może przebywać 1 osoba na 4 m2. Zasady obowiązują w całym kraju, ponieważ cały kraj od 10 października znajduje się w strefie żółtej.
Jak restauracje funkcjonują w strefie czerwonej?
Dużo większe obostrzenia wprowadzono w strefach czerwonych. Wciąż możliwe jest prowadzenie działalności i karmienie gości, ale w określonych godzinach: od 6:00 do 22:00.
Co z jedzeniem na wynos?
Chociaż w strefach czerwonych są ograniczenia w zakresie godzin, to nie stosuje się ich do realizacji usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos lub jej przygotowywaniu i dostarczaniu.
Także z powodzeniem można zamawiać pizze, kebaby, sushi lub hot-dogi z dowozem do domu także po 22:00.
Smacznego.
Czytaj też:
Nowe obostrzenia w strefach żółtych i czerwonych. Sprawdź swoją wiedzę