IW znalazła irlandzkie mięso dostarczone przez Duńczyków

IW znalazła irlandzkie mięso dostarczone przez Duńczyków

Dodano:   /  Zmieniono: 
Inspekcja Weterynaryjna ustaliła, że ponad 20 ton podejrzanej o skażenie dioksynami wieprzowiny z Irlandii, trafiło za pośrednictwem duńskiej firmy do dwóch polskich zakładów przetwórczych - poinformowało ministerstwo rolnictwa w komunikacie.

Według resortu, do jednego z zakładów w województwie śląskim w miniony poniedziałek (8 grudnia 2008 r.) zostało przywiezione z Irlandii 20,6 ton mięsa wieprzowego, pochodzącego z jednej z rzeźni, w której ubijane były świnie pochodzące z ferm skażonych dioksynami.

"Pośrednikiem transakcji była firma duńska. Mięso pozyskano na początku grudnia br. Całość towaru została zatrzymana i zabezpieczona przez Inspekcję Weterynaryjną oraz zostały pobrane próbki do badań" - napisano w komunikacie.

Ponadto, w zakładzie przetwórczym w województwie wielkopolskim służby weterynaryjne zabezpieczyły 207 kg boczku wędzonego, wyprodukowanego z podejrzanego mięsa.

Dotychczas Inspekcja Weterynaryjna informowała o sprowadzeniu przez trzy polskie firmy 667 ton mięsa podejrzanego mięsa.

Szkodliwe substancje w mięsie zostały wykryte w piątek w Irlandii podczas rutynowej kontroli. Ze sklepów wycofano ze sprzedaży i zniszczono irlandzką wieprzowinę oraz produkty mięsne z datą produkcji po 1 września.

Od wtorku podejrzane mięso, które sprowadzono do Polski, bada Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach.

ND, PAP