Ministerstwo Finansów obniżyło prognozę inflacji w grudniu 2001 roku do 4,2 proc. z 4,5 proc.
"Prognozujemy spadek inflacji w grudniu 2001 roku do 4,2 proc. z 8,5 proc. w grudniu 2000 roku" - powiedział Jacek Krzyślak, dyrektor departamentu polityki finansowej i statystki.
Wcześniej MF prognozowało spadek inflacji do 4,5 proc. MF szacuje również, że inflacja średnioroczna w 2001 roku wyniesie 5,6 proc.
Sprzyjają temu niskie ceny żywności.
Dane o cenach żywności w październiku, opublikowane przez GUS, pokazują, że nadal nie ma presji na inflację ze strony tak istotnego czynnika. Oznaczają one, że inflacja w październiku może łatwo spaść poniżej 4 proc. - uważają analitycy.
Ich zdaniem, głębszy spadek inflacji może stanowić argument dla RPP dla kolejnej obniżki stóp w listopadzie.
Ceny żywności w II połowie października spadły o 0,1 proc. w porównaniu z I połową października, a w porównaniu z II połową września wzrosły o 0,4 proc. - wynika z wstępnych danych Głównego Urzędu Statystycznego.
W II połowie października w porównaniu z I połową najbardziej staniały owoce, (średnio o 1,9 proc.), a najbardziej wzrosły ceny warzyw (średnio o 7,6 proc.) w porównaniu z II połową września.
Najmniej zdrożało pieczywo oraz napoje alkoholowe i wyroby tytoniowe. Ceny pieczywa wzrosły o 0,1 proc. w porównaniu z I połową października i zmalały 0,2 proc. w porównaniu z II połową września. Nie zmieniły się ceny makaronów. Ceny napojów alkoholowych i wyroby tytoniowe wzrosły o 0,1 proc. w porównaniu z I połowa października i o 0,3 proc. wobec II połowy września.
Spadły także ceny mięsa, o 0,3 proc. wobec I połowy października i o 2,1 proc. wobec II połowy września. Wzrosły natomiast ceny ryb o 0,1 proc. w stosunku do I połowy października i 0,2 w stosunku do II połowy września.
Zdrożał też nabiał o 0,2 proc. w porównaniu z I połową października i o 0,5 z II połową września.
em, pap
Wcześniej MF prognozowało spadek inflacji do 4,5 proc. MF szacuje również, że inflacja średnioroczna w 2001 roku wyniesie 5,6 proc.
Sprzyjają temu niskie ceny żywności.
Dane o cenach żywności w październiku, opublikowane przez GUS, pokazują, że nadal nie ma presji na inflację ze strony tak istotnego czynnika. Oznaczają one, że inflacja w październiku może łatwo spaść poniżej 4 proc. - uważają analitycy.
Ich zdaniem, głębszy spadek inflacji może stanowić argument dla RPP dla kolejnej obniżki stóp w listopadzie.
Ceny żywności w II połowie października spadły o 0,1 proc. w porównaniu z I połową października, a w porównaniu z II połową września wzrosły o 0,4 proc. - wynika z wstępnych danych Głównego Urzędu Statystycznego.
W II połowie października w porównaniu z I połową najbardziej staniały owoce, (średnio o 1,9 proc.), a najbardziej wzrosły ceny warzyw (średnio o 7,6 proc.) w porównaniu z II połową września.
Najmniej zdrożało pieczywo oraz napoje alkoholowe i wyroby tytoniowe. Ceny pieczywa wzrosły o 0,1 proc. w porównaniu z I połową października i zmalały 0,2 proc. w porównaniu z II połową września. Nie zmieniły się ceny makaronów. Ceny napojów alkoholowych i wyroby tytoniowe wzrosły o 0,1 proc. w porównaniu z I połowa października i o 0,3 proc. wobec II połowy września.
Spadły także ceny mięsa, o 0,3 proc. wobec I połowy października i o 2,1 proc. wobec II połowy września. Wzrosły natomiast ceny ryb o 0,1 proc. w stosunku do I połowy października i 0,2 w stosunku do II połowy września.
Zdrożał też nabiał o 0,2 proc. w porównaniu z I połową października i o 0,5 z II połową września.
em, pap