FAO Indeks cen żywności na świecie w maju 2012 r. wyniósł 203,9 pkt., wobec 213,0 pkt. w kwietniu po rewizji w dół o 0,9 pkt. - podała na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). Oznacza to, że w ciągu roku indeks spadł o 11,94 proc., a w ciągu miesiąca o 4,25 proc.
"Ceny większości towarów w ostatnich tygodniach obniżały się dzięki korzystnym perspektywom podaży, w sytuacji narastającej niepewności gospodarczej i umacniającego się dolara" - napisano w komunikacie. Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął historyczny szczyt na poziomie 237,9 pkt.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.
ja, PAP