Według słów chińskiego wiceministra handlu Jiang Zenweia, rynki te mają wielką przyszłość i są w centrum uwagi rodzimych producentów. Dużo nadziei również daje rosnące spożycie pomidorów na rynku krajowym. Samego keczupu przeciętny Chińczyk zjada 600 g rocznie.
Według danych Chińskiego Urzędu Statystycznego, w 2011 roku Chiny wyeksportowały 1 mln 120 tys. ton pomidorów i ich przetworów. Ogólna wartość tego eksportu wyniosła blisko miliard dolarów amerykańskich, co stanowi 30-proc. udział w światowym handlu tymi produktami. Według prognoz chińskiego Ministerstwa Handlu, do 2017 roku spożycie przetworów pomidorowych w Chinach wyniesie prawie 440 tys. ton.
Kariera pomidora w Chinach rozpoczęła się w latach 90-tych poprzedniego wieku. Reformy gospodarcze zapoczątkowane przez ówczesnego przywódcę Chin Deng Xiaopinga dały pozytywny bodziec rozwoju gospodarstw rolniczych. Sukces rolników pozwolił uwierzyć pozostałym grupom zawodowym w prawdziwość przemian i tak zaczęły powstawać zręby dzisiejszej gospodarki. Dla samych rolników warzywa stały się obiecującym towarem, zwłaszcza te, które można przetwarzać. Na pomidorach zbiły fortunę wielkie gospodarstwa towarowe, które uwierzyły władzom i zainwestowały w rozwój produkcji tego warzywa. Drugim znanym produktem, który zmonopolizował światowe rynki, jest chiński czosnek.
ja, PAP