Zakład "odświeżał" mięso? Weterynarz zawieszony

Zakład "odświeżał" mięso? Weterynarz zawieszony

Dodano:   /  Zmieniono: 3
Zakład "odświeżał" mięso? Weterynarz zawieszony (fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu został zawieszony w związku z aferą mięsną w woj. kujawsko-pomorskim. To on odpowiadał za kontrolę w jednym z tamtejszych zakładów, w którym, jak twierdzą dziennikarze "Uwagi", do produkcji używano przeterminowanego mięsa - podaje TVN24.
Decyzję o zawieszeniu lekarza weterynarii podjęła 8 marca Wojewódzka Lekarz Weterynarii - Bogumiła Mikołajczak.

Dziennikarze "Uwagi" alarmowali, że niektóre partie wędlin wyprodukowane z zepsutego mięsa, mogą być zarażone bakterią listerii. - Cały udziec świński uwędzony, upieczony, w zeszłym tygodniu stał na magazynie. Owinęli go folią, w środku była woda, zrobił się grzyb taki biały. Umyli to, podgrzali i jest jak świeży - opisywał praktyki stosowane w zakładzie jeden z pracowników.

Zakład ma nie prowadzić produkcji do czasu wyjaśnienia sprawy.

"Zakłady Mięsne nie dodawały oraz nie dodają do swoich produktów wędlin i mięsa wycofywanych z obrotu, jak to zostało bezpodstawnie przedstawione w reportażu" - napisała firma w oświadczeniu. "Przede wszystkim chcemy uspokoić zaniepokojonych konsumentów i stanowczo oświadczamy, że takie zachowania nie mają miejsca w spółce" - dodano.

ja, TVN24
 3

Czytaj także