Ceny żywności rosną szybciej niż pensje. Polaków stać na coraz mniej - alarmuje "Dziennik Gazeta Prawna".
W 2012 r. żywność podrożała średnio o 4,3 proc. W tym samym czasie pensje w Polsce wzrosły średnio o 3,4 proc. Polaków stać więc na coraz mniej jedzenia.
"Dziennik Gazeta Prawna" publikuje badania Krystyny Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W badaniu porównano, jaką ilość danego produkty żywnościowego można było kupić za średnią pensję w 2012 r., a ile cztery lata wcześniej.
Okazało się, że w 2012 r. Polak mógł kupić o 22 kg mięsa wołowego z kością mniej niż w 2009 r. (odpowiednio 146 i 168 kg). Za średnią pensję można było kupić także schab wieprzowy z kością - ale 20 kilogramów mniej niż wcześniej (219 zamiast 239 kg).
Podobnie rzez wygląda z jajkami i mlekiem (2-2,5 proc. tłuszczu). W ciągu czterech lat siła nabywcza Polaków zmniejszyła się o 1518 jajek (stać nas na 6214 zamiast 7732 jajek) lub o 63 litry mleka (1567 zamiast 1630 litrów).
zew, "Dziennik Gazeta Prawna", Onet
"Dziennik Gazeta Prawna" publikuje badania Krystyny Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W badaniu porównano, jaką ilość danego produkty żywnościowego można było kupić za średnią pensję w 2012 r., a ile cztery lata wcześniej.
Okazało się, że w 2012 r. Polak mógł kupić o 22 kg mięsa wołowego z kością mniej niż w 2009 r. (odpowiednio 146 i 168 kg). Za średnią pensję można było kupić także schab wieprzowy z kością - ale 20 kilogramów mniej niż wcześniej (219 zamiast 239 kg).
Podobnie rzez wygląda z jajkami i mlekiem (2-2,5 proc. tłuszczu). W ciągu czterech lat siła nabywcza Polaków zmniejszyła się o 1518 jajek (stać nas na 6214 zamiast 7732 jajek) lub o 63 litry mleka (1567 zamiast 1630 litrów).
zew, "Dziennik Gazeta Prawna", Onet