Wbrew powszechnej, ale krzywdzącej opinii potrawy przygotowane na parze są pełne smaku, zdrowia i koloru. A w dodatku można je ugotować szybciej niż w sposób tradycyjny. Tymczasem Polacy nadal podchodzą do „parowania” z rezerwą i uprzedzeniami. Według badań przeprowadzonych na zlecenie włoskiej marki Philipiak Milano przez TNS Polska na parze gotuje jedynie 14 proc. Polaków. Jednocześnie ponad połowa z nas, bo blisko 60 proc., uznaje odżywianie za kluczowe dla zdrowia. Dlaczego więc, jeśli chodzi sposób obróbki termicznej, w naszych kuchniach przeważa na co dzień gotowanie w wodzie (62 proc.), smażenie (36 proc.) i duszenie (23 proc.), a jedynie 2 proc. Polaków do smażenia nie używa tłuszczu?
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.