To już nowy trend, czy tylko duże odchylenie w statystykach? Jak wynika z analizy statystycznej „Rolnictwo w 2019 r”., przeprowadzonej przez Główny Urząd Statystyczny, Polacy w minionym roku spożyli aż o 2 proc. mniej mięsa.
Jak wynika z danych GUS, spożycie mięsa w 2019 roku wyniosło 61 kg. Jeszcze rok wcześniej statystyczny Polak zjadł go 62,4 kg. To spadek o 2,24 proc.
– Gdy nieco ponad dwa lata temu informowaliśmy o tym, że 58,6 proc. Polaków deklaruje ograniczenie spożycia mięsa na rzecz produktów roślinnych, dla wielu odbiorców nasz komunikat brzmiał wręcz niedorzecznie – mówi Maciej Otrębski, strategic partnerships manager w kampanii RoślinnieJemy – Jak wskazują dane przedstawione przez GUS, deklaracje znacznej grupy Polaków, wsparte coraz większą dostępnością produktów roślinnych, mają rzeczywiste przełożenie na zwyczaje żywieniowe Polaków. 20 proc. spadek spożycia mięsa na osobę w 2019 roku to realny zwiastun zmieniających się norm społecznych – dodaje Otrębski.
Ograniczenie spożycia mięsa zdaniem ekspertów może wynikać głównie z dużo większej w ostatnim czasie dostępności produktów, które z powodzeniem zastępują w diecie produkty odzwierzęce.
Czytaj też:
Kompletny przewodnik po diecie wegańskiej dla początkujących