Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu „sznycel z fileta z kurczaka” (poniżej szczegóły dotyczące produktu).
W oficjalnym komunikacie zwrócono uwagę na to, że mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia. „Jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – czytamy dalej.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G
- Numer partii: 2272003053
- Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021
- Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
- Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn
GIS poinformował również o działaniach, które podjęli przedsiębiorcy, a także organy urzędowej kontroli. „Zakład Animex Kutno sp. z o. o. Odział K2 w Kutnie, po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella Enteritidis w produkcie sznycel z fileta z kurczaka nr partii 2272003053 rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego” – podano.
Powiatowy Lekarz Weterynarii przeprowadził urzędową kontrolę zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie, wydał decyzję nakazującą wycofanie partii wyżej wymienionego produktu oraz zaplanował urzędowe pobranie próbek do badań produktu gotowego, surowca oraz wymazów środowiskowych. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania partii z obrotu.
Czytaj też:
Pepco wycofuje niektóre produkty. GIS: Podejrzenie rakotwórczej substancji