Warszawa, 26 maja 2015 - 10 tysięcy złotych, tytuł Mistrzów Młodych Kucharzy oraz szansa na zawodową karierę czekają na zwycięzców konkursu organizowanego przez firmę MAKRO Cash & Carry. W rywalizacji mogą wziąć udział dwuosobowe zespoły ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Najlepsi spotkają się w wielkim finale w Warszawie, gdzie zaprezentują się przed międzynarodowym jury. Pierwszy etap konkursu właśnie się rozpoczął.
,,Mistrzostwa Młodych Kucharzy" stanowią kontynuację ogólnopolskiego konkursu ,,Zgotuj Sobie Sukces", od sześciu lat organizowanego przez firmę MAKRO. Mistrzostwa skierowane są do uczniów szkół o profilu gastronomicznym. Celem rywalizacji jest promocja młodych kucharzy, rozwój ich kompetencji oraz umożliwienie zaprezentowania się przed międzynarodowym jury, którego członkowie należą do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy. Zwycięzcy mają również możliwość dołączenia do kulinarnej Polskiej Reprezentacji Juniorów oraz uczestniczenia w prestiżowych międzynarodowych konkursach m.in. Kulinarnym Pucharze Świata w Luxemburgu. Dodatkowo, po raz pierwszy w ramach ,,Mistrzostw Młodych Kucharzy" promowane będą polskie produkty regionalne.
Podobnie, jak w latach poprzednich, konkurs podzielony jest na kilka etapów. W każdym z nich młodzi kucharze muszą wykazać się kreatywnością, wyczuciem smaku i estetyką wykonania. Poziom rywalizacji z roku na rok jest coraz wyższy. Uczniowie szkół gastronomicznych wiedzą, że zwycięstwo może otworzyć im drzwi do kariery. Receptą na sukces jest solidne przygotowanie i wielomiesięczne ćwiczenia pod okiem opiekunów.
Grzegorz Kazubski, Menedżer Centrum HoReCa MAKRO uważa, że wiedza wyniesiona z dobrej szkoły jest nieodłącznym elementem w karierze na szefa kuchni. Gotowanie jest jak muzyka - aby pięknie grać, trzeba najpierw poznać nuty. Jeśli kucharz ma dobre zaplecze, zna zasady i są one na dobrym poziomie, to później, w kuchni może stać się prawdziwym wirtuozem potraw.
Pierwszym etapem konkursu jest wypełnienie Formularza Zgłoszeniowego (do 30 września br.) dostępnego na stronie internetowej www.makro.pl i www.akademiamakro.pl oraz samodzielne opracowanie przepisu na danie konkursowe (danie główne i deser), będące interpretacją spuścizny kulinarnej regionu, w którym zlokalizowana jest szkoła. W przepisie młodzi kucharze muszą wykorzystać produkty tradycyjne, których lista znajduje się na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych). Następnym krokiem jest sfotografowanie przygotowanego dania oraz opisanie go w formie mini eseju. Komisja konkursowa, spośród nadesłanych zgłoszeń, wybierze 24 zespoły. W półfinale uczestników oceniać będzie międzynarodowe jury, które wybierze 12 finałowych zespołów. Wielki finał odbędzie się pod koniec października w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie. Szczegółowe zasady Mistrzostw znajdują się w Regulaminie oraz na stronie www.makro.pl (zakładka ,,Gazetki i promocje").
Oprócz prestiżowego tytułu ,,Mistrzów Młodych Kucharzy" oraz możliwości dołączenia do zespołu kulinarnej Polskiej Reprezentacji Juniorów, laureaci konkursu otrzymają nagrodę pieniężną w wysokości 10 tys. zł. Swoim zwycięstwem zapewnią także nagrodę dla opiekuna - 1,5 tys. zł oraz nagrody rzeczowe o wartości 7 tys. zł dla szkoły. Nagrodą za drugie miejsce jest 6 tys. zł dla laureatów, zaś za trzecie miejsce - 4 tys. zł. oraz nagrody rzeczowe dla szkół (odpowiednio o wartości 5 tys. oraz 2,5 tys.) i bony na zakupy w MAKRO dla nauczycieli (odpowiednio 1 tys. oraz 500 zł).
Wyniki naszego badania ,,Polska na Talerzu 2015" pokazują, że zawód kucharza cieszy się prestiżem, aż 54 proc. ankietowanych uznało go za atrakcyjny[1]. Nie dziwi więc większe zainteresowanie młodych ludzi tą profesją. Należy jednak pamiętać, że wzrasta nie tylko atrakcyjność zawodu, ale i wymagania. Klienci oczekują od kucharzy ciągłego doskonalenia swojego warsztatu i podnoszenia kwalifikacji Dlatego początek kariery powinien być dobrze zaplanowany. Konkursy, takie jak ,,Mistrzostwa Młodych Kucharzy", są doskonałą okazją do zaprezentowanie swoich kompetencji i wyróżnienie się na tle innych. Często bowiem już na tym etapie otwierają się drzwi do przyszłej kariery zawodowej - podkreśla Grzegorz Kazubski.
[1] Raport ,,Polska na Talerzu" dotyczący zwyczajów gastronomicznych Polaków przygotowano na podstawie badania opinii publicznej, przeprowadzonego w marcu 2015 r. przez IQS na zlecenie MAKRO Cash&Carry, metodą CAWI (wywiadów internetowych) na reprezentatywnej próbie 1000 polskich internautów powyżej 15. roku życia
dostarczył infoWire.pl