Marwit wznowił produkcję wszystkich soków

Marwit wznowił produkcję wszystkich soków

Dodano:   /  Zmieniono: 
Firma Marwit ze Złejwsi Wielkiej wznowiła produkcję wszystkich soków. Zakład został zamknięty na początku marca przez Sanepid po tym, jak w soku marchwiowym wykryto chorobotwórcze bakterie.

"Badania przeprowadzone w akredytowanych ośrodkach potwierdziły, że nie ma problemu z jakością i bezpieczeństwem produkowanych przez nas soków. Wprowadziliśmy dodatkowe zabezpieczenia w procesie produkcji, które mają zagwarantować, że wysoka jakość naszych produktów - tak ceniona przez konsumentów - zostanie zachowana" - poinformował w czwartek Maciej Jóźwicki, prezes firmy Marwit w Złejwsi Wielkiej koło Torunia (woj. kujawsko-pomorskie).

Dodał, że firma oferuje odbiorcom wszystkie soki warzywne i owocowe, jakie znajdowały się wcześniej w ofercie firmy. Najszybciej, bo już około 20 marca, do sklepów trafiły soki jabłkowe i pomarańczowe.

Na skażony pałeczkami bakterii Yersinia Entercolitica sok z marchwi natrafili inspektorzy Sanepidu 2 marca w Poznaniu. Po zidentyfikowaniu bakterii zapadła decyzja o natychmiastowym wycofaniu soku z obrotu i zatrzymaniu produkcji do czasu wykrycia źródła skażenia.

Dotychczasowe badania wykazały, że bakterie przedostały się do wytwórni na niedomytym surowcu do produkcji. Kierownictwo zakładu zdecydowało o zwiększeniu liczby i zakresu kontroli marchwi, by uniknąć w przyszłości jakichkolwiek skażeń.

Zarząd firmy przypomniał, że oprócz systemu HACCP, zakład posiada własne laboratorium badające dostarczany do produkcji surowiec. Owoce i warzywa przerabiane na soki pochodzą tylko od krajowych dostawców.

Bakteria Yersinia Entercolitica może powodować zatrucia pokarmowe, posocznicę (u osób z niedoborami odporności), zapalenie wsierdzia i węzłów chłonnych, zakażenie skóry, zapalenie stawów, tarczycy, mięśnia sercowego i kłębuszkowe zapalenie nerek. Okres wylęgania się bakterii w zakażonym organizmie trwa od 1 do 11 dni.

ab, pap