Już niebawem czeka nas jeden z najbardziej magicznych wieczorów w roku. Mowa oczywiście o Andrzejkach - czyli nocy wróżb odprawianych tradycyjnie w nocy z 29 na 30 listopada w wigilię świętego Andrzeja. Przyjęcie andrzejkowe to nie tylko lanie wosku, czy ustawianie butów w kolejce do drzwi, to także świetna okazja do zaprezentowania znajomym swoich umiejętności kulinarnych. Specjalnie z myślą o Andrzejkach, ekspert marki Lubella - Piotr Ceranowicz przygotował porady oraz przepisy, dzięki którym przyjęcie andrzejkowe będzie niezapomniane.
Dawniej na wieczorach andrzejkowych, bawiły się wyłącznie panny, które podczas nocy wróżb starały się dowiedzieć, która z nich jako pierwsza wyjdzie za mąż. Obecnie, andrzejkowe imprezy to świetna okazja do spotkania w gronie przyjaciół, wspólnych rozmów i przede wszystkim dobrej zabawy. Aby impreza na długo pozostała w pamięci, warto pomyśleć o potrawach, którymi będziemy podejmować naszych gości. Odpowiednio dobrane menu sprawi, że impreza andrzejkowa będzie niezapomniana.
Danie główne w 15 minut
Przygotowując przyjęcie andrzejkowe, warto zdać sobie sprawę z czasu jaki trzeba poświęcić na przygotowanie potraw, wystrój wnętrza, a także wybór kreacji na wieczór. Jak nie trudno się domyślić przygotowania zajmują mnóstwo czasu. Właśnie dlatego ekspert marki Lubella - Piotr Ceranowicz, postanowił przyjść z pomocą wszystkim tym, którzy przygotowują menu na przyjęcie andrzejkowe.
- Podczas imprez takich jak Andrzejki, idealnie sprawdzaj się proste i szybkie potrawy, które każdy gość może sobie sam nałożyć na talerz. Moje propozycje zaliczają się właśnie do tego typu dań. Ponadto wszystkie rekomendowane przepisy nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych, zatem każdy powinien sobie poradzić z przygotowaniem potraw, które proponuję - przekonuje szef kuchni.
Propozycją Piotra Ceranowicza na danie główne są pełnoziarniste kokardki z krewetkami. To proste i szybkie w przygotowaniu danie, które za sprawą odpowiednio dobranych składników skutecznie zaspokoi apetyty gości i da im energię do wielogodzinnej zabawy.
Bądź trendy, podaj kaszę
Któż z nas będąc dzieckiem nie jadł kaszy w swoim rodzinnym domu? Kasza, ten zapomniany staropolski produkt, przeżywa w ostatnim czasie renesans, stając się składnikiem ciekawych i innowacyjnych potraw, które można spotkać w wielu wykwintnych restauracjach na całym świecie. Poza niewątpliwymi wartościami zdrowotnymi i odżywczymi, produkt ten, przy odpowiednim przygotowaniu, może zamienić się w prawdziwe kulinarne dzieło sztuki, które, zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Propozycja na sałatkę z kaszy pszennej idealnie wpisuje się w klimat imprezy andrzejkowej, łącząc staropolską tradycję serwowania kasz z innowacyjną formą. Takie rozwiązanie z pewnością spotka się ze sporym zainteresowaniem wśród gości andrzejkowego przyjęcia.
Zaskocz niebanalnym smakiem
Propozycja na deser, również można zaskoczyć -jak? Na przykład podając batoniki z płatków żytnich i masła orzechowego. Każdy z gości z pewnością spodziewa się ciast bądź też innych najczęściej spotykanych, sprawdzonych deserów. Płatki żytnie znane do tej pory jako składnik zup mlecznych, zaskoczą gości przyjęcia niebanalną formą, a także smakiem, który sprawi, że impreza andrzejkowa zostanie w pamięci na długo.
Pełnoziarniste kokardki z krewetkami i fasolką szparagową
Składniki:
- 400 g Makaronu Lubella Pełne Ziarno Kokardki
- 400 g krewetek
- 200 g fasolki szparagowej
- 200 ml śmietanki 36%
- Szczypiorek
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- Sól, pieprz
- Olej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Czosnek i cebule siekamy drobno i przesmażamy na oliwie. Dodajemy krewetki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Następnie dodajemy makaron i śmietankę. Całość mieszamy i posypujemy siekanym szczypiorkiem.
Sałatka z kaszy pszennej
Składniki:
- Lubella Kasza Pszenna Durum (2 woreczki)
- Zielone oliwki (10 szt.)
- Czarne oliwki (10 szt.)
- Ciecierzyca w zalewie (1 puszka)
- Suszone pomidory w oleju (10 szt.)
- Pierś z kurczaka (2 szt.)
- Przyprawa do gyrosa (1 łyżeczka)
- Papryka słodka w proszku (1 łyżeczka)
- Sól, pieprz
- Czosnek (4 ząbki)
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Siekana mięta i bazylia
Przygotowanie:
Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą, przyprawą do gyrosa, papryką, pieprzem i polewamy oliwą z oliwek. Tak zamarynowanego kurczak smażymy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ugotowaną kaszę mieszamy z oliwkami, suszonymi pomidorami, ciecierzycą oraz kurczakiem (wraz z sokami z patelni). Mieszamy , a następnie dodajemy bazylię, miętę i czosnek. Całość skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny.
Batoniki z płatków żytnich i masła orzechowego
Składniki na 16 batoników:
- Płatki Lubella Żytnie (3 szk.)
- Masło orzechowe (1 szk.)
- Cukier (0,5 szk.)
- Syrop kukurydziany (0,5 szk.)
- Gorzka czekolada (2 tabliczki)
Przygotowanie:
W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy syrop kukurydziany, cukier oraz masło orzechowe. Gdy się zagotuje odstawiamy by lekko przestygło.
Do przestudzonej mieszanki dodajemy 3 szklanki płatków i dokładnie mieszamy. Przekładamy do płaskiej foremki wyłożonej folią spożywczą oraz posmarowanej olejem.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy batonik. Następnie posypujemy płatkami. Odstawiamy aż całość zastygnie i kroimy na 16 batoników.
dostarczył infoWire.pl