Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań świątecznych staną się także mrożone warzywa i owoce. Buraczki purée Hortex, Wiśnie bez pestek Hortex i Fasolka szparagowa Hortex idealnie skomponują się z pieczoną kaczką, z Marchewki z groszkiem Hortex i Włoszczyzny w paski Hortex przygotujemy pyszny pasztet wegetariański, a na bazie mieszanki Zupa ogórkowa Hortex wyśmienitą sałatkę śledziową. Śliwki bez pestek Hortex smakowicie połączą się ze śledziem w słodkiej zalewie.
Do stworzenia Barszczyku Czerwonego Hortex starannie wybrano najwyższej jakości składniki - przygotowano naturalny sok z buraków dodano do niego soku jabłkowego, dzięki czemu nabrał naturalnej słodyczy. Całości kompozycji dopełnia odrobina soku warzywnego z marchwi, selera, pietruszki, cebuli oraz przyprawy. Bardziej wyrazisty smak Barszczyku Czerwonego Hortex osiągniemy wciskając ząbek czosnku, dodając kilka kropli cytryny i szczyptę majeranku. Podgrzany i pięknie podany stanowi gotową potrawę wigilijną. Doskonale smakuje z uszkami i świątecznymi pasztecikami. Barszczyk czerwony Hortex jest produktem w pełni naturalnym, bez dodatku cukru. Dostępny w kartonie 1l - cena ok.3,40 PLN
W przygotowaniu świątecznych potraw pomogą nam pyszne i zdrowe mrożonki Hortex.
Na tegoroczne święta polecamy:
Buraczki purée Hortex - idealne, szybkie rozwiązanie dla smakoszy - przed zamrożeniem buraki zblanszowano i starto na gładką masę. Dzięki temu, są łatwe w użyciu i zaoszczędzają dużo czasu, gdy chcemy je przygotować - wystarczy 8 minut. Dostępne w opakowaniu 450 g w cenie 3,29 PLN
Fasolkę szparagową zieloną Hortex - polecana dla wszystkich szczególnie dbających o sylwetkę - 100 g to tylko 31 kcal. Dostępna w opakowaniu 450 g w cenie 3,99 PLN
Marchewkę z groszkiem Hortex - chrupiącą marchewkę obrano i pokrojono w małą kostkę, a później połączono z zielonym groszkiem z delikatnych, młodych ziaren. Dostępna w opakowaniu 450 g w cenie 3,69 PLN
Włoszczyznę w paski Hortex - bardzo wygodna i szybka w użyciu, w doskonałych proporcjach łaczy w sobie marchewkę, seler, pietruszkę i pora - wszystko starannie obrane i pokrojone. Dostępna w opakowaniu 450 g w cenie 3,99 PLN
Śliwki bez pestek Hortex - pyszne, słodziutkie śliwki zebrano i zamrożono tuż po zbiorach. Doskonale sprawdzą się do świątecznych ciast lub dodania naturalnie słodkiego smaku sałatce śledziowej. Dostępne w opakowaniu 450 g w cenie 4,99 PLN
Wiśnie bez pestek Hortex - dojrzałe i soczyste wiśnie starannie wydrylowano i zamrożono tuż po zbiorach. Dzięki wykorzystaniu najnowszej technologii głębokiego, szokowego (bardzo szybkiego) zamrożenia utrzymują właściwości i walory smakowe zbliżone do świeżych owoców. Dostępne w opakowaniu 450 g w cenie 6,49 PLN
Zupę ogórkową Hortex - ogórki kwaszone połączono z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, chrupiącą marchewką, podkreślającą smak pietruszką i selerem, posypano koperkiem. Mieszanka doskonale sprawdzi się, jako baza do tradycyjnej zupy lub kulinarnych inspiracji. Dostępna w opakowaniu 450 g w cenie 4,49 PLN
Przepisy na PrzyGotowane z pasją świąteczne dania Hortex
PASZTET WARZYWNY
Składniki: Włoszczyzna paski Hortex- 1 opakowanie, Marchewka z groszkiem Hortex - 1 opakowanie, 200 g migdałów, 6 jajek, 2 łyżeczki świeżej kolendry, 2 czerwone cebule
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy, kilka łyżek oleju lub klarowanego masła , chleb razowy, sól, papier do pieczenia
Przygotowanie: Marchewkę z groszkiem i włoszczyznę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź. Następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię i przesmaż ze zeszkloną wcześniej cebulą. Całość przykryj i duś na małym ogniu przez 10 minut (aż warzywa zmiękną). Potem odstaw do ostygnięcia i zmiksuj. Tymczasem na patelni upraż migdały (pokrusz je na małe kawałki) i połącz z gotową masą. Dodaj też skórkę z pomarańczy, posiekaną kolendrę i jajka. Wyłożoną papierem do pieczenia foremkę wypełnij przygotowaną masą i piecz ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170oC. Pasztet warzywny podawaj z chlebem razowym.
ŚLEDZIK ZE ŚLIWKAMI
Składniki: Śliwki bez pestek Hortex - 1 opakowanie, 5 płatów śledziowych , 4 duże cebule, 80 g koncentratu pomidorowego, 15 g rodzynek , 5 łyżek oleju słonecznikowego, sok z połowy cytryny , 2 łyżki miodu
Przygotowanie: Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie zeszklij na oleju. Potem dodaj do niej śliwki pokrojone w ósemki oraz miód i smaż, aż cukier się skarmelizuje (śliwki powinny zostać twarde i nie rozpadać się). Po tym czasie wrzuć na patelnię namoczone i odcedzone rodzynki, wlej sok z połowy cytryny i dodaj koncentrat. Otrzymany w ten sposób farsz chwilę jeszcze duś, po czym odstaw do wystudzenia. Tymczasem śledzie namocz w zimnej wodzie ok. 1,5 godz., wypłucz, osusz i pokrój w dzwonki. W szklanym naczyniu układaj warstwę śledzi i warstwę farszu śliwkowego. Całość zostaw w lodówce mniej więcej na dobę.
ŚLEDZIK NA ZUPIE OGÓRKOWEJ
Składniki: Zupa ogórkowa z koperkiem Hortex - 1 opakowanie, 4 kawałki solonego śledzia (wcześniej odmoczonego w mleku), 1 kwaśne jabłko, 1 mała czerwona cebula, 1 łyżeczka czarnuszki, olej rzepakowy, sól, pieprz
Przygotowanie: Zupę ogórkową podduś na oleju, aż wszystkie składniki staną się miękkie i odstaw do schłodzenia. Następnie obierz i pokrój w drobną kostkę jabłko i cebulę, podpraż na patelni łyżeczkę czarnuszki i wymieszaj wszystko z odrobiną oleju. Dopraw solą i pieprzem.
Kawałki śledzia ułóż na farszu, a wierzch posyp jeszcze salsą jabłkowo-cebulową.
PIERŚ Z KACZKI PODANA NA FASOLCE SZPARAGOWEJ Z BURACZKAMI, WASABI I SOSEM WIŚNIOWYM DOPRAWIONYM PORTO
Składniki: Fasolka szparagowa Hortex - 1 opakowanie, Buraczki purée Hortex - 1 opakowanie, Wiśnie bez pestek Hortex - 200 g, 2 piersi z kaczki, 200 ml czerwonego porto, 2 cebule, 1 łyżeczka wasabi,1 łyżeczka papryczki chili, 2 gwiazdki anyżu, 1 łyżeczka brązowego cukru, sól, pieprz
Przygotowanie: Pierś z kaczki (od strony skóry) ponacinaj w kratkę, przypraw pieprzem i usmaż od drugiej strony. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC mniej więcej na 10-15 minut. Jednocześnie rozmrożone wcześniej buraki przesmaż z cebulą pokrojoną w kostkę, dopraw solą, pieprzem i wasabi. Fasolkę ugotuj według przepisu na opakowaniu i także przesmaż na maśle z czosnkiem i chili. Na gorącą patelnię wrzuć wiśnie, anyż, brązowy cukier i wlej porto. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj i zredukuj sos. Upieczoną kaczkę przekrój wzdłuż i ułóż między fasolką szparagową a buraczkami. Na koniec polej ją gorącym sosem z wiśniami doprawionym porto.
dostarczył infoWire.pl