"Największy wpływ na ukształtowanie się wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych na tym poziomie miały podwyżki opłat związanych z mieszkaniem (o 5,4 proc.), transportem (o 9,3 proc.) oraz wzrost cen żywności (o 3,6 proc.)" - napisano w komunikacie. Natomiast GUS wskazał, że "niższe ceny odzieży i obuwia (o 4,4 proc.) oraz w zakresie towarów i usług związanych z łącznością (o 0,3 proc.) obniżyły wskaźnik w tym okresie".
Z danych GUS wynika, że w marcu w stosunku do poprzedniego miesiąca z kategorii cen żywności najmocniej podrożały warzywa (o 4 proc.) oraz artykuły z grupy „mleko, sery, jaja" (o 3,8 proc., w tym najbardziej jaja – o 25,7 proc., mniej - jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – o 0,5 proc., mleko – o 0,4 proc., a sery – o 0,1 proc).
PAP, arb