Obniżona jakość wyrobów podyktowana jest chęcią utrzymania przez kupców niskich cen, co z kolei zmusza producentów do stosowania jak najtańszych surowców.
W I kwartale 2003 roku Inspekcja Handlowa na zlecenie Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Cezarego Banasińskiego przeprowadziła na terenie całego kraju kontrolę jakości i prawidłowości wprowadzania do obrotu produktów firmowanych "własną marką" sklepu.
Skontrolowano ponad 3 tysiące partii towarów, m.in. ze sklepów Albert, Tesco, Leader Price, Géant, Biedronka, Real, E. Leclerc, Plus Discount, Lidl, Auchan.
Okazało się, że blisko co druga partia artykułów żywnościowych i ponad 70 proc. wyrobów nieżywnościowych nie spełnia deklarowanych wymagań jakościowych.
Najwięcej wad inspektorzy stwierdzili w produktach mięsnych; nieprawidłowości zaobserwowano w 89,9 proc. z nich.
Wadliwa była także ponad połowa zbadanych przetworów owocowo- warzywnych i zbożowych, niespełna połowa towarów rybnych i ponad 1/3 przetworów mlecznych i napojów bezalkoholowych.
em, pap