Coraz dłuższe i cieplejsze wieczory to czas, który chętnie spędzamy ze znajomymi na świeżym powietrzu. Miłą alternatywą dla tradycyjnej kolacji jest uwielbiane przez Polaków wspólne grillowanie. Często jednak brakuje nam pomysłu na zdrowe i smaczne potrawy, które mogą być alternatywą dla kiełbasek czy karkówki. Bo wbrew opinii grillowane dania nie muszą być wcale tłuste i niezdrowe. Zasady smacznego i zdrowego wiosennego biesiadowania zdradza Anna Różyk, dietetyk współpracująca z marką Lubella.
Warzywny bufet
Wiosna to czas, gdy w naszych sklepach i bazarkach pojawia się coraz więcej rodzajów warzyw. To właśnie one powinny stanowić podstawę posiłku w formie sałatek, jako dodatek do mięs, ale także same idealnie nadają się na ruszt. Warzywa to trafny wybór niskokaloryczne a przy tym dostarczające bogactwa witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. W tej roli sprawdzą się świeże warzywa, takie jak pomidory, szparagi, cebula, papryka czerwona czy brokuły. Wszystkie idealnie nadają się do grillowania i będą rewelacyjnie komponować się w połączeniu z makaronem lub kaszą, tworząc smaczny i pełnowartościowy posiłek. Jest to wspaniała alternatywa dla znanych nam grillowych potraw. Zachęcam do eksperymentów kulinarnych z warzywami. Można przyrządzić pyszne faszerowane warzywa np. paprykę, cukinię czy pomidory. Idealną potrawą dla poszukiwaczy wyraźnych smaków będą faszerowane pomidory z przepysznym domowym pesto i makaronem. Tym daniem z pewnością podbijemy podniebienia naszej rodziny i przyjaciół.
Mięso na ruszt
Niewątpliwie z grillem kojarzy nam się przede wszystkim kiełbasa i karkówka. Pozwólmy sobie na te niezbyt chude specjały okazyjnie podczas sezonu. Sięgajmy częściej po chudsze mięso pierś z kurczaka, wołowinę albo rybę. Idealną alternatywą i kompromisem dla wielbicieli mięsnych przysmaków są szaszłyki. Ilość mięsa użyta do ich produkcji zależy już tylko od nas, a pomiędzy nimi możemy dokładać lubiane przez nas dodatki np. pieczarki, cukinię, cebulę czy paprykę. Dobrze przyrządzone mięso czy ryba mogą również stanowić wspaniały dodatek do sałatki makaronowej. Taki posiłek z pewnością na dłużej nas nasyci, dzięki czemu nie będziemy czuć potrzeby sięgnięcia po następny kawałek mięsa. Dodatkową zaletą potraw z makaronu jest to, że następnego dnia można te wszystkie pyszności z grilla zapakować w lunch box i delektować się nimi w pracy.
Smakowity dodatek
Przy okazji grilla bardzo często sięgamy po różnego rodzaju sosy: ketchup, musztardę itp. Porcja ketchupu czy musztardy nie jest kaloryczna, jednak stanowi ona zaledwie 5g jedną łyżeczkę. Wylewając połowę butelki takiego dodatku do porcji mięsa, powinniśmy jednak już pamiętać o dodatkowych kaloriach. Starajmy się smakowe sosy przygotować w domu i majonez, tak popularny w gotowych sosach, zamienić na jogurt naturalny. Na pewno dzięki takiemu zabiegowi będzie tak samo smacznie, a przy okazji zdrowiej. Przygotowując natomiast aromatyczne dressingi do sałatek makaronowych nie będziemy potrzebować już więcej dodatków na stole. Oto najprostszy sposób oliwa z oliwek extra vergine bądź olej rzepakowy, sok z cytryny, świeże i suszone zioła czy zmielone orzechy lub pestki. W ten sposób otrzymamy zdrowy smak, który dodatkowo pozwoli na lepsze i większe przyswojenie witamin pochodzących z warzyw.
Te proste zmiany pozwolą nam przyjemnie spędzić czas w rodzinnym gronie przy smacznym posiłku, bez martwienia się o dodatkowe centymetry w talii. Jest to szczególnie ważne w sezonie urlopowym kiedy lada chwila będziemy mieli okazję założyć kostium kąpielowy. Pamiętajmy sekretem smukłej sylwetki jest zdrowa i zbilansowana dieta, która zawiera wszystkie składniki odżywcze: węglowodany, białka, tłuszcze i witaminy!
***
Anna Różyk - dietetyk współpracujący z marką Lubella, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Specjalistka ds. żywienia, która doświadczenie zdobywała m.in. w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych oraz w Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii na Warszawskim Szpitalu Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pracuje jako dietetyk dla dorosłych oraz przeprowadza wykłady odnośnie prawidłowego żywienia w placówkach oświaty. Specjalizuje się w układaniu planów żywieniowych dla dzieci. Prywatnie mama 4-letniej córki, przekładająca wiedzę zdobytą podczas studiów na żywienie najbliższych.
***
Sałatka makaronowa z grillowanym kurczakiem w orientalnym stylu
Składniki:
- Makaron Lubella Kokardki (1 op.)
- Jogurt naturalny (200 g)
- Piersi z kurczaka (2 szt.)
- Natka kolendry (50 g)
- Szparagi zielone (10 szt.)
- Papryka czerwona (1 szt.)
- Cukinia (1 szt.)
- Pomidorki cherry (kilka sztuk)
- Chilli średnio ostre (1 szt.)
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Kmin rzymski mielony (1 łyżeczka)
- Papryka słodka w proszku (1 łyżeczka)
- Czosnku (3 ząbki)
Sposób przygotowania:
Jogurt mieszamy z kminem rzymskim, papryką w proszku i startym czosnkiem oraz płaską łyżeczką soli. Z piersi z kurczaka usuwamy błonki i przekładamy do miseczki, zalewamy sosem jogurtowym i wcieramy go porządnie w mięso. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z marynaty i usuwamy jej nadmiar z mięsa. Rozgrzewamy grilla ogrodowego i grillujemy piersi uważając by się nie przypaliły.
W tym czasie gotujemy makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cukinie kroimy w plastry, paprykę na kawałki, a pomidorki na połówki. Następnie nacieramy warzywa oraz szparagi oliwą z oliwek i grillujemy razem z kurczakiem.
Gdy mięso będzie już dobrze upieczone odkładamy na deseczkę by odpoczęło, a warzywa kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z makaronem.
Z soku z cytryny i oliwy przygotowujemy dressing, jeśli ktoś woli słodsze dressingi może dodać łyżkę miodu.
Kurczaka kroimy na plastry i mieszamy z warzywami i makaronem, następnie polewamy dressingiem i dodajemy posiekane chili i natkę kolendry.
Pomidory malinowe nadziewane makronem typu ryż z pesto z rukoli i serem pleśniowym
Składniki:
- Makaron typu ryż Lubella Domowa jajeczna (1 op.)
- Pomidory malinowe (4 duże sztuki lub 8 małych)
- Rukola (100g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Czosnek (1 ząbek)
- Ser Gorgonzola (200 g)
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pastę z czosnku, rukoli, oliwy oraz pieprzu i soli przygotowujemy za pomocą blendera lub w moździerzu.
Pomidory obcinamy z wierzchu, a następnie wydrążamy łyżką. Lekko solimy wnętrze.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem. Dodajemy 50 g pokruszonego sera i wkładamy do wydrążonych pomidorów. Z wierzchu układamy kawałeczki pozostałego sera.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut z grzaniem od góry.
Przepisy przygotował:
ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz współpracujący z marką Lubella