Danish Crown, jeden z największych producentów mięsa na świecie i właściciel polskiej marki Sokołów poinformował o planach zwolnienia 500 pracowników. Decyzja ta wynika z trudnej sytuacji ekonomicznej, co potwierdził dyrektor generalny Niels Duedahl. – Danish Crown jest w trakcie kryzysu i stoimy w obliczu radykalnych zmian. Nasze koszty są po prostu zbyt wysokie w stosunku do naszych zysków – poinformował nowy dyrektor generalny firmy Niels Duedahl.
Przyczny problemów Danish Crown
Jednym z głównych problemów jest spadek podaży świń rzeźnych w Danii. Tylko w pierwszym półroczu tego roku wyniósł on 12 proc. Dodatkowo trudności finansowe firmy pogłębiają rosnące koszty produkcji. W efekcie, w pierwszym kwartale tego roku Danish Crown odnotował spadek przychodów o 3 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w ubiegłym roku.
Firma zapowiada działania mające na celu stabilizację, jednak na ten moment redukcja zatrudnienia wydają się nieunikniona. Pracę ma stracić 500 pracowników umysłowych. Władze Danish Crown szacują, że pozwoli to na obniżenie tegorocznych kosztów o 500 mln koron duńskich. – To głęboko mnie dotyka, ale planowane zwolnienia są niestety konieczne, jeśli chcemy znów stać się finansowo zdrową firmą – podkreśla Duedahl, cytowany przez serwis WP.
W obliczu kryzysu władze firmy zapowiedziały, że zamierzają skupić się na swojej podstawowej działalności. – Obecnie dostosowujemy naszą organizację i koncentrujemy się w 100 proc. na naszej podstawowej działalności, aby zapewnić lepsze płatności rolnikom, którzy są właścicielami Danish Crown – przekazał Duedahl.
Zwolnienia planowane przez firmę Danish Crown w ramach restrukturyzacji, która ma poprawić kondycję finansową firmy, dotyczą wyłącznie Spółki Danish Crown, nie obejmują Grupy SokołówDanish Crown zatrudnia ok. 26 tys. pracowników w 89 zakładach produkcyjnych, 40 magazynach i 38 biurach w aż 30 krajach.
Czytaj też:
Dobre mięso za darmo w Lidlu, ale jest jeden warunek. Biegnij do sklepu, bo można sporo zaoszczędzićCzytaj też:
Nie marynujcie tak mięsa, bo wyjdzie „gumowate” i niesmaczne. Ten błąd popełnia wielu Polaków