Dlaczego warto zainwestować w profesjonalny sprzęt gastronomiczny?
Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto zainwestować w profesjonalny sprzęt gastronomiczny?

Duża kuchnia
Duża kuchnia Źródło:Materiały prasowe
Kiedy stajesz przed zadaniem wyposażenia restauracji, musisz nabyć profesjonalny sprzęt gastronomiczny. Tutaj nie można pozwolić sobie na kompromisy, ponieważ jakość mebli, urządzeń AGD, a nawet akcesoriów ma wpływ na efekt przyrządzanych dań. Na miejsce zakupów warto wybrać specjalistyczny sklep ze sprzętem gastronomicznym, w którym dostaniesz produkty uznanych marek.

Wyposażenie dla gastronomii jest inne niż domowe. Dlatego podczas aranżacji kuchennego zaplecza w restauracji trzeba sięgać po urządzenia gastronomiczne, które są funkcjonalne, większe, a do tego bezpieczne. Muszą także spełniać szereg restrykcyjnych norm, w tym Polskie Normy PN czy Europejskie EN 10088. Dokładne określenie zawartości materiałów, z których wykonano stal pozwala inwestorowi wybrać produkt najwyższej jakości. Takie najlepiej kupować w sklepie ze sprzętem gastronomicznym.

Profesjonalny sprzęt dla gastronomii, czyli jaki?

To, co tak naprawdę kryje się pod określeniem profesjonalny sprzęt dla gastronomii, zdradza pracownik sklepu Technica (w sieci pod adresem: https://sklep.technica.pl): oczywistym jest, że wyposażenie restauracji jest zupełnie inne od tego domowego. Wymaga przede wszystkim znacznie lepszej jakości, wytrzymałości oraz musi spełniać konkretne wymogi. Mając na uwadze wszystkie kryteria, wybierając sprzęt dla gastronomii warto stawiać na meble ze stali nierdzewnej, które charakteryzuje:

  • wytrzymałość na wysokie temperatury, wilgoć, tłuszcz, detergenty,
  • wysoka stabilność,
  • możliwość wybrania elementów stacjonarnych na nóżkach lub mobilnych na kółkach (np. wózki kelnerskie czy transportowe),
  • estetyka – stal jest błyszcząca, a meble z niej wykonane wyglądają nowocześnie i minimalistycznie, pasują do różnych wnętrz,
  • łatwość w utrzymaniu czystości, brak zakamarków, szczelin, które mogłyby źle reagować na kontakt z wodą lub środkiem czyszczącym,
  • dostępność w różnych wariantach, rozmiarach i wersjach.

Reasumując, meble ze stali nierdzewnej w restauracji sprawdzą się znacznie lepiej niż drewno czy jakiekolwiek tworzywa sztuczne.

Nowe czy używane urządzenia do gastronomii?

Zakup kompletnego, nowego wyposażenia kuchni to niemały wydatek. Dlatego dla niektórych przedsiębiorców kusząca może być wizja oszczędności i nabycia urządzeń do gastronomii z drugiej ręki. Czy takie rozwiązanie jest rzeczywiście warte rozważenia? Okazuje się, że w tej branży sporo się zmienia – stosowane są nowe rozwiązania, mieszanki materiałów, a także atesty. Starszy sprzęt gastronomiczny nie zawsze będzie spełniał wszystkie aktualne wymogi. Trudno też przewidzieć, w jakich warunkach był eksploatowany i czy poszczególne części są oryginalne. Zakupy w profesjonalnym sklepie ze sprzętem gastronomicznym kosztują więcej, ale inwestor ma pewność, że nabywa urządzenia nowe, zgodne z aktualnymi wymogami Państwowego Zakładu Higieny.

Gdzie kupować urządzenia gastronomiczne?

Skoro zdecydowałeś się na zakup nowych urządzeń gastronomicznych z pewnego źródła, szukasz miejsca, w którym zrobisz kompletne zakupy. Dobre sklepy ze sprzętem gastronomicznym prowadzą też sprzedaż internetową, dzięki czemu mogą zaproponować bardziej atrakcyjne ceny w stosunku do punktów stacjonarnych. Ciekawą opcją w takich profesjonalnych placówkach handlowych jest opcja negocjacji ceny przy większych zakupach, a więc okazja do oszczędności. Obawiasz się braku profesjonalnego wsparcia przy zakupie? Sklepy ze sprzętem gastronomicznym mają dokładnie opisane produkty, a także opcję porównania ich cen czy parametrów. Często też udostępniają opcję czatu z konsultantem online.

Źródło: Technica