"W piątek, najpóźniej w poniedziałek wyniki badań irlandzkiego mięsa"

"W piątek, najpóźniej w poniedziałek wyniki badań irlandzkiego mięsa"

Dodano:   /  Zmieniono: 
W piątek, a najpóźniej w poniedziałek, będą znane wyniki badań mięsa sprowadzonego z Irlandii - powiedział w "Sygnałach Dnia" minister rolnictwa Marek Sawicki.

W sumie trzech polskich importerów sprowadziło do Polski ponad 660 ton mięsa, które może być skażone dioksynami. Badania mięsa przeprowadza Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach.

Sawicki powiedział, że według jego informacji, przyczyną skażenia dioksynami irlandzkiego mięsa było zastosowanie do karmienia zwierząt zatrutej paszy uzyskanej z recyklingu chleba, suszonego niedozwolonymi metodami.

Metody przemysłowe wchodzą do rolnictwa, a ja chciałbym, żeby żywność była wytwarzana, a nie produkowana - powiedział Marek Sawicki.

ND, PAP