Sawicki: polska żywność jest najwspanialsza, ale w kiełbasie może nie być mięsa

Sawicki: polska żywność jest najwspanialsza, ale w kiełbasie może nie być mięsa

Dodano:   /  Zmieniono: 
Marek Sawicki (fot. Wprost) Źródło:Wprost
- Polska żywność jest najwspanialsza, najsmaczniejsza i najlepsza na świecie – stwierdził minister rolnictwa Marek Sawicki odnosząc się do doniesień „Gazety Wyborczej”, która pisała o pogarszającej się jakości wyrobów wędliniarskich.
Jemy zmielone kości, świńską skórę i tłuszcz. Jakość wędlin gwałtownie się pogarsza – pisała 24 maja „Gazeta Wyborcza". Co znajduje się w kiełbasach, które jemy? Przede wszystkim MOM – mięso odkostnione mechanicznie. Jest to szkielet przeciśnięty przez sita różnej wielkości pod wysokim ciśnieniem. Następnie jest podgrzewany i mielony. Do kiełbasy trafiają też skórki wieprzowe, tłuszcz i elementy świńskich głów. Na koniec dodaje się przyprawy i związki chemiczne, które absorbują wodę - donosił dziennik.

Minister zdrowia przestrzegał konsumentów przed łatwym kupowaniem. Sawicki przyznał, że w niektórych kiełbasach i parówkach czasem może prawie w ogóle nie być mięsa. Jest to możliwe, gdyż po wejściu Polski do Unii Europejskiej zniesiono normy jakościowe wędlin. - Chcę powiedzieć jasno konsumentom, że jeśli chcą kupić kiełbasę za 5-7 zł. to rzeczywiście w tej kiełbasie nie może być mięsa. Warto zapytać się sprzedawcy, co jest w tej kiełbasie, jeśli sprzedawca nie wie, radzę omijać szerokim łukiem takiego sprzedawcę i taki produkt - stwierdził. 

Sawicki przyznał, że polskie produkty od kilkunastu lat mocno się zmieniły. - Są dużo lepszej jakości i są chętniej kupowane na rynkach zagranicznych. Kupujmy świadomie, warto kupić mniej a dobrego produktu, wiedzieć co się kupuje, a nie płacić i nabijać kieszenie oszustom - podsumował.

ja, Polskie Radio Program Pierwszy, "Gazeta Wyborcza"