Dziś mieliśmy okazję zwiedzić plac budowy niezwykłego projektu, który powoli nabiera kształtów. W kwadracie ulic Grzybowskiej, Wroniej, Chłodnej i Krochmalnej, na warszawskiej Woli, Echo Investment podjęło się stworzenia miejsca, które połączy funkcje mieszkalne, biurowe, usługowe, ale także stanie się architektonicznym sercem dzielnicy.
Plany
Browary Warszawskie są projektem niezwykle złożonym. Nie dość, że łączyć będą różne funkcje użytkowe, to również przywrócą miastu zabytkowe zabudowania dawnych Browarów Haberbusch i Schiele. Na terenie kompleksu znajdzie się pięć bloków mieszkalnych, z których jeden, najwyższy, przeznaczony będzie pod mieszkania na wynajem. Na terenie powstaną także cztery biurowce. Jeden z nich jest niemal gotowy i zostanie niebawem oddany do użytku. Sercem projektu będą jednak odrestaurowane piwnice, które służyły kiedyś za magazyn browaru oraz budynek warzelni. Oba te miejsca będą pełnić funkcje restauracyjne i usługowe. Będzie można w nich dobrze zjeść, napić się kawy lub uwarzonego na miejscu piwa.
– Przystępując do realizacji projektu Browary Warszawskie wiedzieliśmy, że centralnym miejscem, sercem kompleksu muszą być zabytkowe obiekty - Willa Schiele, Piwnice Czasu i Warzelnia. Kompletnie zrujnowany budynek Willi już odrestaurowaliśmy. Start budowy kolejnego budynku biurowego – Biur przy Willi – to także coraz więcej działań związanych z piwnicami – mówi Michał Gerwat, dyrektor projektu Browary Warszawskie.
Piwnice Czasu
Miejsce, które już stało się znakiem rozpoznawczym projektu. Obecnie w fazie osuszania i przygotowywania na zimę, ale już niebawem ruszą prace nad jego restauracją. Charakterystyczne łukowate komory, w których niegdyś składowano piwo, staną się miejscem tętniącym życiem. W planach jest stworzenie tam różnorodnej oferty restauracyjnej i rozrywkowej. Deweloper zapewnia, że restauracje, które się tam znajdą, będą tak oryginalne, jak samo miejsce.
– We współpracy z konserwatorem udało nam się uratować to miejsce. Drobiazgowo, cegła po cegle, z szacunkiem odsłanialiśmy kolejne fragmenty piwnic. Wykonaliśmy prace osuszające i odgrzybiające. Ułożyliśmy drenaż, a całość zabytkowej konstrukcji zabezpieczyliśmy stropem dublażowym, który nie tylko chroni od obciążeń, ale także przed wilgocią. Po zakończeniu prac, Piwnice Czasu będą w pełni zintegrowane z okolicznymi budynkami Browarów Warszawskich – mówi Michał Gerwat.
– Piwnice Czasu – bo tak po rewitalizacji nazywać się będzie ta część Browarów Warszawskich – już za dwa lata mają szansę stać się jednym z najbardziej charakterystycznych miejsc na kulinarnej mapie Warszawy. Na odwiedzających je gości będzie czekało kilkanaście restauracji, kawiarni i pubów. Odtwarzając klimat dawnych browarów, zdefiniujemy to miejsce na nowo, w taki sposób, by szanując tradycję wpisać je w trendy europejskich metropolii. Piwnice staną się miejscem otwartym dla każdego i inspirującym, bo pełnym wydarzeń o charakterze kulturalnym i kulinarnym – podkreśla Marcin Kopczyk, senior leasing manager, który odpowiada za koncepcję gastronomiczno-usługową tego miejsca.
Czytaj też:
Echo Investment z 76 mln zł zysku w II kwartale
Pierwsze efekty
Browary Warszawskie już zaczynają przybierać kształtów. Niemal gotowe są już jeden z biurowców na rogu ulic Grzybowskiej i Wroniej, a także budynek mieszkalny po przeciwległej stronie działki, przy ulicy Krochmalnej. Na reszcie placu trwają intensywne prace. Ciekawostką, którą warto przytoczyć, jest pomysł wytyczenia nowej ulicy, która łączyć będzie ulice Grzybowską i Chłodną. W konkursie, który ogłosiło Echo Investment, wygrała propozycja nazwania nowej ulicy nazwiskami założycieli browarów – Haberbusch i Schiele.
– Już wkrótce do użytku oddane zostaną pierwsze mieszkania, a jeszcze w grudniu do Biur przy Bramie wprowadzą się pierwsi pracownicy. Wraz z oddaniem do użytku pierwszego budynku biurowego będą trwały prace przy pierwszym z pięciu placów miejskich. Trwa również budowa drugiego budynku biurowego – Biur przy Willi – mówi Michał Gerwat.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.