Jak poinformował Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku kontroli urzędowej przeprowadzonej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność Salmonelli z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano ww. paprykę słodką mieloną. „Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe” – podkreśla GIS w komunikacie, zaznaczając jednocześnie, że papryka słodka bywa dodawana do produktów spożywczych, które nie zostają poddane obróbce termicznej.
Szczegóły dotyczące produktu:
- produkt: Papryka słodka mielona. Masa netto 20g
- najlepiej spożyć przed końcem i nr partii: 10 2021/1143
- kraj pochodzenia: Hiszpania
- producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny
GIS wydaje zalecenia dla konsumentów
GIS poinformował także o działaniach podjętych przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli. Firma CARUM zabezpieczyła pozostałą w magazynie ilość produktu konfekcjonowanego w opakowaniach po 20g oraz w opakowaniach zbiorczych dostawcy. Wszczęto także procedurę wycofywania produktu z obrotu handlowego. Proces wycofywania z obrotu kwestionowanej partii oraz postępowanie producenta z zabezpieczonym produktem jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
GIS przestrzega, że nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu, a w przypadku wystąpienia objawów choroby po zjedzeniu produktu – skonsultować się z lekarzem.
Czytaj też:
Prawda na temat oleju z awokado. Etykiety wprowadzają w błąd?