GIS ostrzega przed groźną toksyną w popularnym tatarze wołowym. Trwa postępowanie

GIS ostrzega przed groźną toksyną w popularnym tatarze wołowym. Trwa postępowanie

Tatar
Tatar Źródło: Fotolia / Studio23
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie po tym, jak w tatarze wołowym wyprodukowanym przez firmę Sokołów S.A. wykryto bakterie Escherichia coli. Bakterie wytwarzają toksynę Shiga (STEC), która jest groźna dla ludzi.

W czwartek 29 października Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w jednej z pięciu badanych próbek produktu: „Sokołów Tatar wołowy” w opakowaniach 200 g. Chodzi o partię oznaczoną numerem 02891 02892K z terminem przydatności do spożycia 29.10.2020. Mięso wyprodukowano w zakładzie „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole z weterynaryjnym numerem identyfikacyjnym PL 30090201 WE.

Bakteria E. coli w tatarze. GIS ostrzega

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega, że zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Bakteria E. coli w tatarze wołowym. Trwa postepowanie wyjaśniające

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Starachowicach powiadomił o sprawie właściwego Powiatowego Lekarza Weterynarii. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie.

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o stwierdzonej niezgodności Inspekcję Weterynaryjną, która nadzoruje producentów masła. Trwa postępowanie wyjaśniające mające na celu ustalenie przyczyny wystąpienia stwierdzonego zagrożenia.

Producent przekazał GIS informację. „Producent zgodnie z Rozp. 2073/2005 w ramach kryteriów bezpieczeństwa żywności bada produkt w kierunku obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w ramach kryteriów higieny procesu w kierunku E.coli” – czytamy. „Badania w kierunku E.coli STEC nie są wymagane przez obowiązujące prawo, jednakże Producent wykonuje te badania pobierając wycinki z półtusz wołowych” – dodano.

Czytaj też:
GIS ostrzega: Wykryto salmonellę w maśle. Nakazano wycofanie produktu z rynku

Źródło: WPROST.pl