Dlaczego drób tyle kosztuje? Polscy rolnicy ostrzegają, że nie mają szans z „bezcłowym” mięsem

Dlaczego drób tyle kosztuje? Polscy rolnicy ostrzegają, że nie mają szans z „bezcłowym” mięsem

Hodowla drobiu
Hodowla drobiu Źródło: Pixabay
Na koniec 2022 roku mięso drobiowe było o blisko 35 proc. droższe niż rok wcześniej. Mało produktów zdrożało tak bardzo jak filety czy skrzydełka z kurczaka, ale prezes organizacji zrzeszającej producentów zapewnia, że i tak nie przerzucili oni na klientów wszystkich rosnących kosztów. A te idą w górę, bo rolnicy coraz więcej płacą za paszę oraz konfrontują się z dumpingowymi cenami ukraińskiego drobiu, który od kilku miesięcy wjeżdża do nas bez cła.

Polska jest największym w Unii Europejskiej producentem drobiu – niemal co piąty kurczak, który trafia na półki sklepowe, pochodzi z naszego kraju. Rodzimi producenci długo pracowali na ten sukces, ale przecież tak nie musi być zawsze. Bolączką rolników są rosnące ceny produkcji, które sprawiają, że biznes staje się coraz mniej opłacalny.

Produkcja drobiu kosztuje coraz więcej. Drogie pasze, grypa ptaków, rosnące ceny energii…

A z czego wynika wzrost kosztów produkcji?

– Lata 2020-2021 były dla producentów drobiu okresem trudnym z uwagi na niski poziom cen związany z pandemią. Dodatkowo w 2021 r. rekordowa liczba ognisk grypy ptaków odbiła się negatywnie na produkcji żywca drobiowego i spowodowała znaczące straty w sektorze. Poprawa relacji ceny skupu drobiu do cen pasz w 2022 r. może sugerować lepszą sytuację ekonomiczną producentów, jednak wzrost cen nośników energii oddziałuje negatywnie na opłacalność – wylicza Mariusz Dziwulski z zespołu Analiz Sektorowych Banku Pekao BP.

Źródło: WPROST.pl