Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, w jednej z partii "Metki wołowej Tatarskiej" kontrolerzy wykryli bakterie salmonelli. Zakażona była jedna z pięciu badanych próbek.
Salmonella w kiełbasie
Partia, której dotyczy ostrzeżenie, to surowa kiełbasa „Metka wołowa Tatarska” 200 g o numerze partii 05 9 i terminie przydatności do spożycia 14.03.2023. Producentem są Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że producent uruchomił procedurę wycofania partii z obrotu natychmiast po otrzymaniu ostrzeżenia od GIS.
„Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem” – informuje Główny Inspektorat Sanitarny na swojej stronie internetowej.
Objawami zatrucia bakterią salmonelli są: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością.
Ostrzeżenia sanepidu
Główny Inspektorat Sanitarny regularnie publikuje na swojej stronie ostrzeżenia dotyczące żywności lub produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Ogłoszenia te — jak podkreśla GIS — nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań. W przypadku sieci handlowych chodzi o jak najszybsze wycofanie zakwestionowanych produktów ze sklepów, a w przypadku klientów, o ich bezzwłoczny zwrot.
Czytaj też:
Rekordowa ilość koronawirusa w ściekach. Poznań alarmuje
Czytaj też:
Skażona woda na Śląsku. „Nadaje się do mycia podłóg i spłukiwania toalet”