Wielkanocny tort od Magdy Gessler za 350 zł, wegańskie ciasto od Grycana. Przeglądamy oferty znanych cukierni

Wielkanocny tort od Magdy Gessler za 350 zł, wegańskie ciasto od Grycana. Przeglądamy oferty znanych cukierni

Babki wielkanocne
Babki wielkanocne Źródło:PAP / Wojciech Pacewicz
Wegańska tarta z cukierni Grycan, a może babka piaskowa z cukierni Magdy Gessler za 120 zł lub tort za, bagatela, 350 zł? Cukiernia Sowa zaprasza dzieci do samodzielnego dekorowania ciastek i mazurka, a Lukullus proponuje babkę wykonaną a według przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1858 roku. Oto przegląd oferty wielkanocnej popularnych cukierni.

Tegoroczna Wielkanoc będzie droższa niż święta w poprzednich latach. Analitycy banku BNP Paribas oszacowali, że przeciętna święconka będzie droższa o 38 procent niż przed rokiem. Koszyk produktów spożywczych najczęściej kupowanych przed Wielkanocą podrożeje natomiast o około 28 procent.

Więcej zapłacimy za składniki do samodzielnego przygotowania produktów, więcej będzie kosztowało także zamówienie ciast w cukierni. Pierzemy pod lupę ofertę popularnych marek – od ciast sygnowanych przez Magdę Gessler poprzez sieci Grycan i Lukullus po wyroby z cukierni A. Blikle i Sowa. W innym zestawieniu porównujemy z kolei wypieki z popularnych cukierni sieciowych i lokalnych cukierni, które wysoko plasują się w rankingach popularności.

Cukiernia Magdy Gessler

Zacznijmy od cukierni Embassy Magdy Gessler przy Placu Trzech Krzyży w Warszawie. Najdroższa jest wielkanocna babka drożdżowo-rumowa (140 zł). Babkę piaskowo-cytrynową i budyniowo-serową zapłacimy nieco mniej – po 120 zł. Niestety, na stronie internetowej nie podano gramatury.

facebook

Tańsza jest pascha wielkanocna (80 zł), czyli ciasto, które przywędrowało do nas z kręgu kultury rosyjskiej. Przygotowywana jest z twarogu lub mleka, śmietany, masła, do tego dużo bakalii, które symbolizują bogactwo, którego każdy sobie życzy. Zwykle wypiekana jest w formie ściętej piramidki (symbolizuje grób Chrystusa) ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową.

Serniki (z biała czekoladą oraz z kajmakiem) kosztują 120 zł za sztukę, tyle samo zapłacimy za mazurki (do wyboru: kajmakowy z karmelizowaną skórką pomarańczy, różany, cygański lub czekoladowy). Mając nie więcej niż 200 zł, kupimy też keks Królestwo Embassy (i z takiego banknotu dostaniemy 50 zł reszty). W ofercie wielkanocnej są też dwa torty: Beza Pavlowa i tort Dobosz za… 350 zł każdy.

Grycan

Zaglądamy teraz do oferty sieci Grycan. Ciasta sprzedawane są w dwóch rozmiarach, a na stronie internetowej podane są skład, waga, alergeny. Za dużą babkę drożdżową (650 g) zapłacimy 45 zł, zaś babka o wadze ćwierć kilograma kosztuje 25 zł. Za mini-babeczkę do koszyczka zapłacimy 8,9 zł. Mały sernik klasyczny (8 porcji, 750 g) kosztuje 49 zł, średni (12 porcji, 1,1 kg) 79 zł, a duży – (20 porcji, 1.6 kg) – 97 zł. Ceny sernika z krówką zaczynają się od 59 zł. Za duży keks z bakaliami (1,05 kg) zapłacimy 62 zł. Najdroższy tort w ofercie wielkanocnej (truskawkowo-waniliowy z ciasteczkami Oreo, waży prawie 1,5 kg) kosztuje 129 zł.

A najbardziej wielkanocne ciasta, czyli mazurki? Średnie mazurki (800 g) kosztują 79 zł, a duże (1,4 kg) – 129 zł.

Grycan ma także ofertę wielkanocnych ciast wegańskich, czyli nie zawierających mleka i innych składników pochodzących od zwierząt. Wegańskie tarty (do wyboru – z czekoladą, kajmakiem i bakaliami, drugi wariant to tarta z malinami i rabarbarem, jest też z makiem i bakaliami) ważą po 400 g i kosztują 42 zł.

Zamówienia złożone przez internet można realizować tylko w lodziarnio-kawiarniach na terenie Warszawy, Janek i Pruszkowa.

Lukullus

Więcej zapłacimy za ciasta w cukierniach Lukullus. Właścicielem kilku cukierni, które znajdują się tylko w Warszawie, są Albert Judycki i Jacek Malarski, którzy w 2021 roku zostali wybrani najlepszymi cukiernikami w Polsce przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Mazurek cytrusowy (waga 390 g) kosztuje 79,90 zł, tyle samo baba 96 o wadze 450 g. Oddajmy w tym miejscu głos cukiernikom, którzy tak piszą o tej babce: „Ciasto muślinowe, w którym na kilogram mąki przypada 96 żółtek jaj, wanilia, skórka z cytryn, lukier cytrynowy, pistacje, rodzynki sułtańskie, czerwony pieprz. Baba jest wykonana według przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1858 roku”.

Sernik krakowski jest sprzedawany w cenie 54,9 zł za 400 g, cena pozostałych serników („z pasją”, „grand marnier”) zaczynają się od 64 zł.

facebook

A.Blikle

Przenosimy się do cukierni z tradycjami sięgającymi XIX wieku, czyli do A. Blikle. Niestety, w e-sklepie nie podano gramatury większości ciast. Za mazurek żurawinowy zapłacimy 89 zł, a mazurek kajmakowy – 76,9 zł. Babka czekoladowo-pomarańczowa kosztuje 64,9 zł („dla 6 osób” – tyle wiemy ze strony internetowej), tyle samo co za „babkę piaskową mega” (waga 1,3 kg). Babka piaskowa jest dostępna w trzech rozmiarach; średnia (430 g) kosztuje 39,9 zł, a mała – 15,9 zł. Tort z białej czekolady z kremem malinowym kosztuje 129 zł.

Mazurek

Cukiernia Sowa

Na koniec sprawdźmy, co ma w ofercie Cukiernia Sowa, która sprzedaje ciasta i ciastka i 170 sklepach w całej Polsce? Obok mazurków, serników i babek sieć proponuje włoskie ciasto Panettone – choć w tradycji włoskiej łączone jest z Bożym Narodzeniem. Jest to bardzo wysokie ciasto drożdżowe, które wymaga specjalnych foremek z usztywnianego papieru. W pewnym momencie ciasto trzeba odwrócić – to nie jest zwykłe ciasto drożdżowe!

Ciasto Panettone

Sowa proponuje też podejść do tematu ciast i ciasteczek na luzie i zaprosić do ich przygotowywania dzieci. Można kupić specjalne zestawy, w skład których wchodzą ciastka i pisaki do ich ozdabiania, a także kolorowanka i kredki. Można także kupić ciemny mazurek, który samemu można udekorować z wykorzystaniem załączonych pisaków – lub wykorzystać to, co jest w kuchni (bakalie, migdały, rodzynki).

Czytaj też:
Sernik, mazurek czy babka? Które ciasto wielkanocne jest mniej kaloryczne
Czytaj też:
Wielkanoc grozy. „To mogą być najdroższe święta od 30 lat”

Źródło: WPROST.pl