Irlandzki minister rolnictwa, gospodarki morskiej i żywności Simon Coveney stwierdził, że badania wykazały, iż końskie DNA w burgerach pochodziło z produktów importowanych z Polski - podaje serwis rte.ie.
W burgerach, które sprzedawane były w sklepach w Wielkiej Brytanii i Irlandii znalazła się konina i wieprzowina. Według władz, mięso pochodziło z dwóch zakładów na terenie Irlandii.
Wśród 27 przebadanych partii produktów w 10 znaleziono koninę, a w 13 DNA pochodzące od świń. W jednej z próbek zawartość koniny wynosiła 29 procent.
W ocenie ministra możliwym źródłem końskiego DNA w burgerach jest składnik importowany z Polski. Jak poinformował jedynie składnik pochodzący z Polski dał pozytywny wynik na obecność końskiego DNA.
ja, rte.ie
Wśród 27 przebadanych partii produktów w 10 znaleziono koninę, a w 13 DNA pochodzące od świń. W jednej z próbek zawartość koniny wynosiła 29 procent.
W ocenie ministra możliwym źródłem końskiego DNA w burgerach jest składnik importowany z Polski. Jak poinformował jedynie składnik pochodzący z Polski dał pozytywny wynik na obecność końskiego DNA.
ja, rte.ie