Pełnia smaku w soczystym kurczaku w 3 prostych krokach

Pełnia smaku w soczystym kurczaku w 3 prostych krokach

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. infoWire.pl Źródło:InfoWire.pl

Kurczak to ulubione mięso Polaków - jemy go nawet kilka razy w tygodniu. Przyrządzając obiad dla rodziny, najczęściej wybieramy piersi - marzymy, by były miękkie i aromatyczne. Dlatego szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, poleca sposób na soczyste piersi z kurczaka w 3 prostych krokach.

Kostka rosołowa to już nie tylko smaczny dodatek do zup. Szef kuchni Knorr proponuje, aby przygotowywać z niej marynatę idealną do piersi z kurczaka. Najwyższej jakości składniki starannie dobrane przez szefów kuchni Knorr zamknięte w kostce rosołowej sprawiają, że kurczak jest niezwykle soczysty, pięknie pachnie i cechuje się wyrazistym smakiem. Najważniejszym czynnikiem decydującym o apetycznym efekcie końcowym jest wpływ marynaty na kruchość mięsa. Połączenie kostki z oliwą lub olejem sprawia, że piersi z kurczaka są soczyste, miękkie i delikatne. Jeśli dotychczas panierowaliśmy kurczaka, by był soczysty, teraz nie musimy tego robić - taki efekt osiągniemy dzięki marynacie z kostki rosołowej.

Nie trzeba już szukać recepty na udaną marynatę i eksperymentować z proporcjami. Wszystko, co najważniejsze, można znaleźć w kostce rosołowej Knorr. Przepis jest niezwykle prosty i już po kilku minutach pozwoli cieszyć się soczystym, idealnie doprawionym, pachnącym kurczakiem. Należy:

1. POŁĄCZYĆ 1 kostkę rosołową Knorr z 3 łyżeczkami oliwy lub oleju.

2. NATRZEĆ powstałą marynatą 2 piersi z kurczaka.

3. USMAŻYĆ na patelni na złocisty kolor.

,,Pierś z kurczaka należy do zestawu pięciu najpopularniejszych sposobów na obiad[1], ale jednocześnie często narzekamy, że przygotowane piersi z kurczaka są po pierwsze suche w środku, a po drugie - niedostatecznie doprawione. Wiedząc o tym, postanowiłem opracować przepis, który da gwarancję, że piersi z kurczaka będą soczyste i bardzo aromatyczne"  -  tłumaczy Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. ,,Co ważne, w przepisie wykorzystujemy produkty, które najczęściej zawsze są pod ręką w naszych kuchniach: oliwę lub olej i kostkę rosołową. To prosty sposób na kurczaka, który można wykorzystywać na co dzień, a także w sytuacjach awaryjnych, gdy brakuje pomysłu na obiad. Ponadto cieszy mnie fakt, że dzięki kostce rosołowej Knorr kurczak nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jest także apetycznie złocisty. Co więcej, mięso jest przyrządzane z niewielką ilością tłuszczu" - dodaje Piotr Murawski. 

Sugerowana cena detaliczna Rosołu z kury Knorr:

6L: 3,36 PLN

3L: 1,8 PLN

[1] TNS, Menucheck Poland Workshop, 2012


dostarczył infoWire.pl
Źródło: Knorr

infoWire.pl