Innowacje w opakowaniach na żywność
Artykuł sponsorowany

Innowacje w opakowaniach na żywność

Zakrętka połączona na stałe z opakowaniem
Zakrętka połączona na stałe z opakowaniem Źródło:Tetra Pak
Producenci żywności aktywnie poszukują zrównoważonych środowiskowo rozwiązań zgodnie ze zmieniającymi się oczekiwaniami konsumentów i potrzebami planety. Pionierem w tworzeniu innowacyjnych rozwiązań w tym obszarze jest Tetra Pak.

Branża spożywcza nieustannie pracuje nad zmniejszeniem swojego wpływu na środowisko. Istotnym elementem działań sektora są opakowania, które pełnią kluczową rolę w dostępie do bezpiecznej i wartościowej żywności. Jednocześnie, według danych GlobalWebIndex[1], ponad połowa światowych konsumentów poszukuje opakowań nadających się do recyklingu i mających jak najmniejszy wpływ na środowisko. Realizacja tych wyzwań możliwa jest dzięki innowacjom.

Certyfikowane opakowania

Tetra Pak postawiła przed sobą ambitny cel stworzenia opakowań neutralnych środowiskowo, wykonanych w pełni z surowców odnawialnych lub pochodzących z recyklingu, a ponadto w pełni nadających się do ponownego przetworzenia, o możliwie najmniejszym wpływie na planetę. W tym celu stale zwiększany jest udział surowców pochodzenia roślinnego w składzie opakowań. Firma dysponuje rozwiązaniami, które umożliwiają wykorzystanie tworzywa sztucznego z certyfikowanej trzciny cukrowej zarówno w samym opakowaniu, jak i zakrętce.

Tetra Pak jako pierwsza firma w branży zaczęła odpowiedzialnie pozyskiwać surowce pochodzenia roślinnego. Używana do produkcji celuloza pochodzi z lasów posiadających certyfikat FSC® i innych kontrolowanych źródeł, zaś trzcina cukrowa certyfikowana jest przez Bonsucro – certyfikowane surowce pozyskuje się z poszanowaniem środowiska, bioróżnorodności i lokalnych społeczności. Dla producentów żywności jest to punkt wyjścia do realizacji strategii zrównoważonego rozwoju, a konsumenci mogą poznać pełną historię stojącą za opakowaniem, nie tylko jego koniec.

Firma Tetra Pak chce stworzyć opakowania wykonane w pełni z surowców odnawialnych lub pochodzących z recyklingu

Małe zmiany, wielkie korzyści

Używanie certyfikowanych surowców to część rozwiązań wprowadzanych przez Tetra Pak. Firma przykłada równie dużą wagę do pozornie małych elementów, które mają olbrzymie znaczenie. Wśród nich są papierowe słomki – Tetra Pak jako pierwsza w branży żywności i napojów wprowadziła to rozwiązanie w 2019 roku – ale to także zakrętki połączone na stałe z opakowaniem. Innowacje te są nierozłącznie związane z regulacjami unijnymi (dyrektywa Single-Use Plastics), jednak Tetra Pak wdraża je dużo wcześniej niż wymagają tego przepisy. Dlaczego to takie ważne?

Według danych Komisji Europejskiej, 80 proc. śmieci w morzach i oceanach to plastik, a zakrętki, które nie trafiły do recyklingu są jedną z 5 kategorii odpadów, które najczęściej można znaleźć dziś na plażach. Warto zaznaczyć, że odpady w morzach szkodzą nie tylko przyrodzie – powodują też straty w branżach takich jak turystyka, żegluga i rybołówstwo. W przypadku rybołówstwa, na przykład, w samej Unii Europejskiej straty wyniosły szacunkowo 1% przychodów branży. Połączenie zakrętki z opakowaniem zmniejsza prawdopodobieństwo tego, że zamknięcie trafi do środowiska czy skończy jako odpad w morzu. Komisja Europejska oszacowała, że dzięki temu działaniu do 2030 roku możliwe będzie zmniejszenie emisji o równowartość 3,4 mln ton CO2.

Bibliografia:

[1] GlobalWebIndex, (2019), Sustainable Packaging Unwrapped

Źródło: Tetra Pak