Co roku marnujemy prawie 1,5 miliarda ton żywności

Co roku marnujemy prawie 1,5 miliarda ton żywności

Dodano:   /  Zmieniono: 
Statystyczny Europejczyk wyrzuca rocznie nawet 115 kilogramów produktów żywnościowych (fot. sxc.hu)Źródło:FreeImages.com
1,3 miliarda ton żywności marnuje się co roku na świecie - informuje raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Z raportu wynika, że zjawisko to występuje zarówno w krajach bogatych, jak i rozwijających się.
W raporcie sporządzonym na zlecenie FAO przez szwedzki Instytut ds. Żywności i Biotechnologii, podkreślono, że podczas gdy w krajach najbogatszych marnuje się co roku 670 milionów ton jedzenia, w państwach rozwijających się wyrzuca się niemal tyle samo - czyli 630 milionów ton. Każdego roku mieszkańcy bogatych krajów wyrzucają tyle żywności, ile wynosi łączna wielkość jej produkcji w Afryce subsaharyjskiej - około 230 milionów ton.

Sprawozdanie rozróżnia jednocześnie zjawiska utraty żywności i marnotrawstwa. To pierwsze występuje przede wszystkim w państwach najbiedniejszych jako rezultat braku odpowiedniej infrastruktury - na przykład właściwych środków jej przechowywania, wymaganej technologii oraz inwestycji. Marnowanie jedzenia to z kolei "specjalność" krajów najbardziej rozwiniętych. Szacuje się, że na każdego mieszkańca w Europie i Ameryce Północnej przypada 95-115 kilogramów wyrzuconych produktów, podczas gdy w Afryce subsaharyjskiej jest to 6-11 kilogramów.

W raporcie zwraca się uwagę na czynniki, które sprzyjają marnowaniu żywności. Wymieniono wśród nich oferty w sklepach typu: "kup trzy, zapłać za dwa" oraz wszelkie formy serwowania jedzenia w lokalach w postaci bufetów, gdzie płaci się od osoby, a nie za potrawę. W rezultacie każdy klient napełnia talerz ponad miarę. FAO zaleca w związku z tym ustalenie nowych zasad sprzedaży żywności w sieciach handlowych, unikanie stosowania ofert, które mogą prowadzić do jej wyrzucania, a także zmianę postawy klientów. "Należy uczyć konsumentów w bogatych krajach, że wyrzucanie jedzenia bez powodu jest niedopuszczalne" - podsumowuje raport FAO.

PAP, arb