Sprawozdanie rozróżnia jednocześnie zjawiska utraty żywności i marnotrawstwa. To pierwsze występuje przede wszystkim w państwach najbiedniejszych jako rezultat braku odpowiedniej infrastruktury - na przykład właściwych środków jej przechowywania, wymaganej technologii oraz inwestycji. Marnowanie jedzenia to z kolei "specjalność" krajów najbardziej rozwiniętych. Szacuje się, że na każdego mieszkańca w Europie i Ameryce Północnej przypada 95-115 kilogramów wyrzuconych produktów, podczas gdy w Afryce subsaharyjskiej jest to 6-11 kilogramów.
W raporcie zwraca się uwagę na czynniki, które sprzyjają marnowaniu żywności. Wymieniono wśród nich oferty w sklepach typu: "kup trzy, zapłać za dwa" oraz wszelkie formy serwowania jedzenia w lokalach w postaci bufetów, gdzie płaci się od osoby, a nie za potrawę. W rezultacie każdy klient napełnia talerz ponad miarę. FAO zaleca w związku z tym ustalenie nowych zasad sprzedaży żywności w sieciach handlowych, unikanie stosowania ofert, które mogą prowadzić do jej wyrzucania, a także zmianę postawy klientów. "Należy uczyć konsumentów w bogatych krajach, że wyrzucanie jedzenia bez powodu jest niedopuszczalne" - podsumowuje raport FAO.
PAP, arb