UE już się nie boi hiszpańskich ogórków. "Niemcy się pomylili"

UE już się nie boi hiszpańskich ogórków. "Niemcy się pomylili"

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu Źródło:FreeImages.com
Komisja Europejska zniosła swoje ostrzeżenie pod adresem konsumentów w sprawie hiszpańskich ogórków, co do których podejrzewano, że są źródłem skażenia bakteriami EHEC - poinformowało hiszpańskie ministerstwo zdrowia. "Komisja Europejska zniosła ostrzeżenie dotyczące ogórków pochodzących z Almerii, wydane po opublikowaniu błędnego raportu władz niemieckich" - napisał resort w komunikacie.

W komunikacie czytamy również, że komisarz unijny ds. zdrowia John Dalli poinformował o tej decyzji telefonicznie hiszpańską minister zdrowia Leire Pajin. Resort podkreśla, że decyzja ta jest "bardzo ważnym krokiem umożliwiającym jak najszybszy powrót ku normalności w hiszpańskim sektorze rolnym".

Władze landu Hamburg poinformowały 26 maja, że w próbkach ogórków sałatkowych z Hiszpanii stwierdzono obecność groźnej bakterii EHEC, która jest przyczyną fali zatruć pokarmowych w Niemczech. 31 maja hamburska senator ds. zdrowia Cornelia Pruefer-Storcks przyznała jednak, że testy laboratoryjne wykazały, iż typ bakterii EHEC wykryty na sprzedawanych w Hamburgu ogórkach z Hiszpanii raczej nie jest przyczyną fali zatruć pokarmowych w  Niemczech.

PAP, arb