W burgerach marki Tesco, które sprzedawane były w sklepach w Wielkiej Brytanii i Irlandii znalazła się konina i wieprzowina - podaje TVN24 powołując się na BBC.
Według władz, mięso pochodziło z dwóch zakładów na terenie Irlandii.
Wśród 27 przebadanych partii produktów w 10 znaleziono koninę, a w 13 DNA pochodzące od świń. W jednej z próbek zawartość koniny wynosiła 29 procent.
- Obecność wieprzowiny można wytłumaczyć o tyle, że mięso różnych zwierząt przetwarza się w tym samym zakładzie. Ale nie ma wyjaśnienia dla obecności koniny, bo zidentyfikowane zakłady nie prowadzą jej przetwórstwa. W Irlandii nie ma zwyczaju jedzenia koniny -powiedział profesor Allan Reilly z FSAI - irlandzkiej organizacji ds. bezpieczeństwa żywności.
ja, bbc.co.uk, tvn24.pl
Wśród 27 przebadanych partii produktów w 10 znaleziono koninę, a w 13 DNA pochodzące od świń. W jednej z próbek zawartość koniny wynosiła 29 procent.
- Obecność wieprzowiny można wytłumaczyć o tyle, że mięso różnych zwierząt przetwarza się w tym samym zakładzie. Ale nie ma wyjaśnienia dla obecności koniny, bo zidentyfikowane zakłady nie prowadzą jej przetwórstwa. W Irlandii nie ma zwyczaju jedzenia koniny -powiedział profesor Allan Reilly z FSAI - irlandzkiej organizacji ds. bezpieczeństwa żywności.
ja, bbc.co.uk, tvn24.pl