Rzeczpospolita piwna

Rzeczpospolita piwna

Dodano:   /  Zmieniono: 
Szacuje się, że w Polsce jest już 30 tys. domowych piwowarów. W tej branży dokonuje się dziś kolejna rewolucja.

Warzeniem piwa zajęłam się trochę przez przypadek. Mieszkam na odludziu, w Bieszczadach. Robiłam przetwory, nalewki i wina. Z ciekawości kupiłam sprzęt do warzenia piwa w domu. Zrobiłam i wyszło fajne. Potem było kolejne, i jeszcze jedno, no i tak to się zaczęło. Rzuciłam nalewki i przestawiłam się na piwo. Zaczęłam robić je na konkursy.

Wygrywałam i tak się rozkręciłam – opowiada Agnieszka Łopata, właścicielka małego browaru Bieszczadzka Wytwórnia Piwa „Ursa Maior”. To, co się dzieje w branży piwowarskiej, to autentyczna piwna rewolucja. Pułap wyznaczony hasłem „Polska krajem tysiąca browarów” już dawno został przekroczony. Szacuje się, że mamy ok. 30 tys. domowych piwowarów i liczba ta stale rośnie. To już nie tylko konsumenci wytwarzanego przez siebie napoju, ale także mikrodostawcy na mikrorynki rodziny, przyjaciół i znajomych oraz degustatorów pasjonatów. Na polskim rynku oprócz browarów przemysłowych funkcjonują dziś też browary rzemieślnicze i restauracyjne, a w ostatnich latach także kontraktowe (producent wynajmuje powierzchnię na wyprodukowanie piwa w browarze, do którego dostarcza recepturę i surowce).

Więcej możesz przeczytać w 25/2014 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.