Powodem wysokich cen kakao jest nierównowaga między podażą a popytem. Na świecie brakuje kakao. Międzynarodowa Organizacja Kakao (ICCO) szacuje, że w sezonie 2013/2014 jego światowe zbiory wyniosą 4,1 mln ton. To wzrost o 4 proc. w skali roku. Z kolei przemiał ziarna, czyli przerób na masło kakaowe i proszek, które są podstawowymi półproduktami w przemyśle spożywczym, ma w tym sezonie wynieść prawie 4,2 mln ton. Drugi sezon z rzędu pojawi się więc deficyt, a produkcja będzie niższa od konsumpcji. Do tego dochodzą niskie jak na ten rynek zapasy. Stąd tak wysokie ceny kakao, które pod koniec lipca wyceniane było w Nowym Jorku na 3150 dolarów za tonę ziarna. To najwięcej od trzech lat.
NIESTABILNI PRODUCENCI
Produkcja kakao zlokalizowana jest w Afryce, gdzie zbiera się około 72 proc. ziarna na świecie. Największe uprawy znajdują się na Wybrzeżu Kości Słoniowej, które produkuje 1,5-1,6 mln ton kakao rocznie, co stanowi 38 proc. światowej produkcji. Drugim producentem jest Ghana (21 proc. udziału), trzecim Indonezja (10 proc. światowych zbiorów).
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.