Producenci wieprzowiny kontra sieci handlowe. UOKiK przyjrzał się sprawie

Producenci wieprzowiny kontra sieci handlowe. UOKiK przyjrzał się sprawie

Hodowla świń. Biogaz jest często produkowany z odchodów zwierzęcych
Hodowla świń. Biogaz jest często produkowany z odchodów zwierzęcych Źródło:Pexels / Pixabay
Producenci wieprzowiny z regionów, w których stwierdzono przypadki ASF, są w trudnej sytuacji. Nie mogą sprzedawać mięsa za granicę, ale niektóre sklepy nie chcą go kupować nawet w sytuacji, gdy ma ono wszystkie certyfikaty bezpieczeństwa. UOKiK przyjrzał się sprawie.

Producenci wieprzowiny skarżą się, że niektóre sieci handlowe i ubojnie odmawiają przyjmowania mięsa, które wprawdzie pochodzi ze stref, w których stwierdzono przypadki ASF, ale jest w pełni przebadane. Skoro jego spożycie nie stanowi zagrożenia dla ludzi, to odmowa jego zakupu przez dużych przedsiębiorców może stanowić praktykę nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej. UOKiK przeprowadzi kontrolę, by stwierdzić, czy rzeczywiście dochodzi do takich sytuacji.

Przez ASF Polska jest podzielona na trzy strefy

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, istnieje możliwość wprowadzenia na terenie Polski trzech stref na wypadek wystąpienia ogniska wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF). Każda z nich objęta jest innymi ograniczeniami. Największe obostrzenia dotyczą obszarów, na których stwierdzono przypadki choroby u świń (strefy czerwone). Zabronione są m.in. dostawy mięsa z tych terenów do innych państw członkowskich Unii Europejskiej. Jednocześnie mięso ze zdrowych zwierząt ze strefy czerwonej, wyprodukowane w wyznaczonych zakładach, jest bezpieczne dla ludzi i po badaniach weterynaryjnych może być sprzedawane bez ograniczeń na terenie Polski.

– Wirus afrykańskiego pomoru świń dał się mocno we znaki polskim rolnikom. Bardzo ważne jest zatem aby hodowcy trzody chlewnej ze stref, gdzie stwierdzono przypadki ASF, mogli sprzedawać mięso, które po przejściu badań weterynaryjnych potwierdzono jako zdrowe i bezpieczne. Tym bardziej w sytuacji, gdy ze względu na choćby pojedyncze przypadki choroby w regionie, nie mogą oni tego mięsa wysyłać poza granice Polski. Tymczasem otrzymaliśmy informacje, że niektórzy duzi przetwórcy i sieci handlowe odmawiają przyjmowania wieprzowiny ze zdrowych zwierząt, która jest w pełni bezpieczna dla ludzi. Takie działanie może stanowić nieuczciwe wykorzystanie przewagi kontraktowej wobec hodowców trzody, dlatego zleciłem kontrole w tym zakresie – powiedział prezes UOKiK Tomasz Chróstny.

Co ustalono w trakcie kontroli?

Pracownicy UOKiK podjęli pierwsze czynności sprawdzające w lipcu, a we wrześniu rozpoczęły się niezapowiedziane kontrole w siedzibach firm. W pierwszej kolejności sprawdzono działania pięciu podmiotów - dwóch sieci handlowych: Jeronimo Martins Polska (sieć Biedronka) i Dino Polska oraz trzech przetwórców: Gobarto (producent mięsny zależny od spółki Cedrob sprzedający produkty m.in. pod markami Gobarto, Makton), Animex (producent m.in. marek Krakus, Morliny czy Berlinki) i Sokołów (właściciel m.in. marek Sokołów, Grill House czy Gzella).

Jeronimo Martins Polska do niedawna nie nabywała mięsa ze zdrowych zwierząt hodowanych w strefach, w których występuje afrykański pomór świń. W trakcie trwania kontroli zleconej przez Prezesa UOKiK właściciel sieci Biedronka zmienił swoją politykę i aktualnie kupuje takie mięso oraz jego przetwory. Pracownicy UOKiK uzyskali potwierdzenie od dostawców, iż Jeronimo Martins Polska rzeczywiście zaczęło w ostatnim czasie przyjmować przebadane produkty ze stref objętych ograniczeniami.

Kontrole wykazały, że Animex, Sokołów i Gobarto nie uzależniają zakupu wieprzowiny od hodowli zwierzęcia w strefach wolnych od ASF. Spółki w toku kontroli zadeklarowały, iż również w przyszłości będą dokonywać zakupu zdrowego mięsa pochodzącego ze stref ASF.

Z kolei kontrola w Dino Polska nie dała jak na razie jasnej odpowiedzi co do sprawdzanych praktyk przedsiębiorcy. Dlatego w dalszym etapie weryfikowane są działania podmiotu zależnego spółki, odpowiedzialnego za zakup i przetwórstwo mięsa – Agro Rydzyna.

Czytaj też:
Spór o ASF. Rolnicy protestują, padają ostre słowa i oskarżenia o zbyt niskie odszkodowania. O co właściwie chodzi?

Źródło: UOKiK